Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Realiziran projekt „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“

12.03.2021.

Grad Subotica je  u suradnji s partnerskom organizacijom Udrugom građana „Edukativni centar Roma“, u okviru programa „Potpora EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji provodi Stalna konferencija gradova i općina (SKGO), a financira Europska unija kroz IPA 2016, realizirao projekt „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“. Na završnoj konferenciji održanoj tim povodom u Velikoj vijećnici Gradske kuće, član Gradskog vijeća zadužen za područje obrazovanja i kulturu Miloš Nikolić, rekao je kako je cilj ovog jednogodišnjeg projekta bio na razini lokalne samouprave osigurati stalnu potporu mjerama javne politike i aktivnostima na planu unaprjeđivanja interkulturalnosti i antidiskriminacije, posebno među učenicima romske nacionalnosti.

14106_1.jpg 

Grad Subotica bio je nositelj projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici”, naglasio je Nikolić i podsjetio kako naš  grad ima višegodišnju tradiciju u multikulturalnosti, zagovaranju tolerancije i njegovanju kulture, tradicije i povijesti svih nacionalnih zajednica koje žive na ovom području. 

„U okviru ovog projekta održana je i obuka za zaposlene u gradskoj upravi. Poseban akcent  stavljen je na razumijevanje institucionalnih mehanizama, standarda i mjera javnih politika u području inkluzije Roma (europska, nacionalna i lokalna razina), razvijanju komunikacijskih vještina u pružanju socijalnih i drugih usluga prema romskoj populaciji i podizanje svijesti o ljudskim i manjinskim pravima u lokalnim multietničkim zajednicama“, naveo je Miloš Nikolić.

14106_2.jpg 

U ime Grada Subotice zahvalio je cjelokupnom projektnom timu na profesionalnom radu i postignutim rezultatima koji su, kako je rekao, vrlo mjerljivi i vidljivi i koji će nam i nadalje puno koristiti.

„Siguran sam da ćemo u budućnosti zajednički realizirati i implementirati još puno sličnih projekata, koji su uistinu od iznimne važnosti, ne samo za pripadnike romske zajednice, već za sve građane Subotice“, poručio je Miloš Nikolić.

Predsjednik Edukativnog centra Roma, Stevan Nikolić, izjavio je, obraćajući se medijima, da subotička lokalna samouprava podupire inkluzivno obrazovanje unutar kojega se teži što većem uključivanju romske djece, smanjenju diskriminacije u obrazovanju i drugim područjima društvenog života.

„U cilju postizanja općeg cilja projekta, uključen je veliki broj aktera koji su realizirali široku lepeza aktivnosti: 400 učenika i 30 prosvjetnih radnika iz pet osnovnih škola u kojima je veći postotak romskih učenika ( tri gradske i dvije prigradske),   30 zaposlenih u lokalnoj samoupravi, rukovoditelji četiriju mjesne zajednice s većim postotkom romske populacije, predstavnici romske zajednice kao i predstavnici devet nacionalnih zajednica koji su okupljeni u Savez udruga nacionalnih zajednica Subotice“, naglasio je Stevan Nikolić.

14106_3.jpg 

Uključivanjem ovako velikog broja aktera, uspjeli smo multiplicirati  učinak Projekta.

„Postojeći model lokalnog međusektorskog umrežavanja  omogućuje integrirani pristup antidiskriminaciji i anticiganizmu. Ovaj pristup primjenljiv je u svakoj lokalnoj zajednici u Srbiji i regiji. Ovaj model uključuje već postojeće lokalne resurse i ne zahtijeva bilo kakvu neizvodljivu radnju. Procjenjuje se kako je rezultate aktivnosti u okviru projekta 'Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici' osjetilo preko 2.000 osoba“, rekao je Stevan Nikolić.

Ukupna vrijednost projekta je 65.430 Eura, od čega je Europska unija doprinijela s 58.848 Eura.

14106_4.jpg