Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Član Gradskog vijeća Miloš Nikolić primio izaslanstvo zavoda za vrednovanje kvalitete obrazovanja i odgoja

16.03.2021.

Član subotičkog Gradskog vijeća zadužen za obrazovanje i kulturu Miloš Nikolić sastao se danas s dr. Branislavom Ranđelovićem, vršiteljem dužnost direktora Zavoda za vrednovanje kvalitete obrazovanja i odgoja i Danijelom Đukić, rukovoditeljicom Centra za međunarodna, nacionalna istraživanja i razvojno-istraživačke poslove u okviru navedenog Zavoda.

14129_1.jpg


Sastanak je organiziran nakon posjeta izaslanstva Zavoda OŠ „Majšanski put“ u kojoj je izvršeno ispitivanje učenika u okviru međunarodnog obrazovnog istraživanja PIRLS – 2021. Ovaj projekt započeo je prvog ožujka i predviđa ispitivanje čitalačke pismenosti i procjenu funkcionalnog znanja i razumijevanja pročitanog teksta kod desetogodišnjaka. Istraživanjem će biti  obuhvaćeno 170 osnovnih škola u Srbiji i oko 5000 učenika četvrtog razreda.

14129_2.jpg


Miloš Nikolić je u razgovoru s gostima posebno naglasio ulogu obrazovanja, kao osnovnog pokretača svakog društva, osobito u suvremenim uvjetima, kada imamo razvijene tehnologije, inovacije i svakodnevnu utrku za novim saznanjima. Govorio je i o važnosti učenja i osobnog razvitka svakog pojedinca od najranijeg djetinjstva za stvaranje što većeg broja visoko-obrazovanih stručnjaka i uspješnog obrazovanje, ističući kako je uloga ovakvih istraživanja u tom procesu vrlo važna.

14129_3.jpg


Direktor Ranđelović upoznao je domaćina s ulogom Zavoda u obrazovnom sustavu i predočio kako je posebna misija ove ustanove da rezultati svakog ispitivanja i istraživanja doprinesu konkretnom poboljšanju kvalitete obrazovanja i rezultiraju promjenama i dopunama nastavnih programa i metoda, kada je to potrebno. Izrazio je zadovoljstvo kvalitetom rada u subotičkim školama i vidljivim poboljšanjima uvjeta za rad i boravak učenika.

14129_4.jpg



Gospođa Đukić upoznala je vijećnika Nikolića s tehnikom ispitivanja koje je danas provedeno u Subotici i sa svojim iskustvom u istraživačkim projektima.

Član Gradskog vijeća Miloš Nikolić predstavio je gostima iz Zavoda ulaganja u školsku infrastrukturu Subotice tijekom protekle četiri godine i na kraju zaključio: „Ukoliko dijete koje ima deset godina može s potpunim razumijevanjem pročitati zadani tekst, bez problema ga prepričati ili iz njega izvući pouku, to znači da se s tim djetetom dotad ozbiljno radilo u da će ono jednoga dana biti ravnopravni član svakog društva. Kako bi to sigurno postalo, država, grad i društvo u cjelini moraju dati svoj puni doprinos u razvitku svakog pojedinca, bez iznimke.“

14129_1.jpg