Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Još četiri dana otvoren poziv za radno angažiranje osoba iz marginaliziranih grupa u Subotici - „Zajedno za zajednicu“

17.03.2021.

Beograd, 16. ožujka 2021. – Osobe iz marginaliziranih grupa s područja Grada Subotice mogu se do 20. ožujka prijaviti za radno angažiranje po konceptu „Zajedno za zajednicu“, u gradskim javnim institucijama i ustanovama, kao i organizacijama civilnog društva. Mjeru radnog angažiranja „Cash for Work“ (Zajedno za zajednicu), implementira Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju GIZ, skupa s NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19. Ovaj koncept obuhvaća potrebe ciljne grupe, njihove kapacitete i resurse, a kako bi se ostvario  određeni društveni interes lokalne zajednice.
Rome i Romkinje, samohrane majke, žene žrtve nasilja, osobe s invaliditetom, nezaposlene duže od godinu dana i osobe iz drugih marginaliziranih grupa, očekuje angažiranje u trajanju od tri do četiri mjeseca u razdoblju travanj-kolovoz.
- Sudjelovanjem u projektu želimo podržati aktivnosti za poboljšanje uvjeta života najranjivijih kategorija u našem gradu i pokazati solidarnost s onima koje je aktualna zdravstvena situacija najviše pogodila. Također, kroz realizaciju javnih radova doprinijet ćemo i unaprjeđenju infrastrukture naše lokalne samouprave i kvalitete usluga javnih ustanova, uređenju javnih površina i čistoći. Mjeru radnog angažiranja vidimo kao dobar način da se ta svrha ispuni u svojoj biti, te svesrdno podržavamo GIZ i NALED u njenoj provedbi – kaže gradonačelnik Stevan Bakić.
Robert Bu, voditelj tima projekta Njemačke razvojne suradnje „Inkluzije Roma i drugih marginaliziranih grupa u Srbiji“, naglašava kako će mjera  radnog angažiranja biti realizirana u šest lokalnih samouprava - Vranju, Aleksincu, Pirotu, Kruševcu, Kragujevcu i Subotici. Kroz koncept „Zajedno za zajednicu“ planirano je zapošljavanje  210 osoba.  
Uz mjesečnu naknadu u neto iznosu od 28.000 dinara za 160 radnih sati,  sudionicima u programu uplatit će se porezi i doprinosi za socijalno osiguranje, a osigurana im je mentorska potpora lokalnih medijatora, obuka za obavljanje posla koju organizira poslodavac, kao i obuka za uvod u obavljanje posla koju organizira izvođač projekta (NALED). Uz to, na raspolaganju im je nužna radna oprema, zaštitna sredstva za prevenciju od COVID–19, a osigurani su i paketi pomoći s prehrambenim proizvodima, higijenskim i dezinfekcijskim sredstvima.
Prije početka radnog angažmana, pripadnici marginaliziranih grupa proći će kroz obuku za aktivno traženje posla - pisanje životopisa (CV) i stjecanje vještina traženja i prijave za posao. Svi zainteresirani za sudjelovanje moći će se  prijaviti putem slanja popunjenog prijavnog formulara, a za pomoć mogu se obratiti lokalnim medijatorima u svojim mjestima stanovanja ili kontakt centru NALED-a na broj 0638658605 i adresi zajednozazajednicu@naled.rs. Formular se može preuzeti s web stranica NALED-a, na šalterima gradske uprave i podružnici NSZ.
Mjera radnog angažiranja „Cash for Work“ („Zajedno za zajednicu“) tijekom pandemije COVID-19 dio je šireg projekta Njemačke razvojne suradnje „Inkluzija Roma i Romkinja i drugih marginaliziranih grupa u Srbiji“ koji implementira GIZ, dok realizaciju mjere radnog angažiranja uz njihovu potporu provodi NALED u okviru projekta ‚‚Poboljšanje uvjeta života Roma i Romkinja i drugih marginaliziranih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave“, skupa s Asocijacijom koordinatora za romska pitanja.