Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Priopćenje Povjerenstva za planove grada Subotice

22.03.2021.

Povjerenstvo za planove grada Subotice je 28. siječnja 2021. godine na sjednici povjerenstva  obavilo stručnu kontrolu Nacrta plana detaljne regulacije centra grada Subotice-Zona II. i Izvješća o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš i zaključilo da su Nacrt planskog dokumenta i Izvješće o strateškoj procjeni urađeni sukladno višim planskim dokumentom i sukladno Zakonu o planiranju i izgradnji i jednoglasno je donijelo odluku da planski dokument ide u daljnju zakonom propisanu proceduru, odnosno da se upućuje na javni uvid.

14149_1.jpg

Prije izlaganja na javni uvid, Nacrt planskog dokumenta podleže stručnoj kontroli. Stručna kontrola obuhvaća provjeru usuglašenosti planskog dokumenta s planskim dokumentima šireg područja, odlukom o izradi, Zakonom o planiranju i izgradnji, standardima i normativima, kao i provjeru opravdanosti planskog rješenja. Stručnu kontrolu planskih dokumenata jedinice lokalne samouprave obavlja Povjerenstvo za planove u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva za obavljanja stručne kontrole. Po izvršenoj stručnoj kontroli, u roku od osam dana sastavlja se izvješće, koje sadrži podatke o izvršenoj kontroli, sa svim primjedbama i mišljenjima nadležnog tijela, odnosno Povjerenstva za planove po svakoj primjedbi. Izlaganje planskog dokumenta na javni uvid obavlja se nakon izvršene stručne kontrole. Izlaganje planskog dokumenta na javni uvid oglašava se u dnevnom i lokalnom listu i traje 30 dana od dana oglašavanja. O izlaganju planskog dokumenta na javni uvid skrbi tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za poslove prostornog i urbanističkog planiranja. O izvršenom javnom uvidu planskog dokumenta, nadležno tijelo, odnosno povjerenstvo za planove sastavlja izvješće koji sadrži podatke o izvršenom javnom uvidu, sa svim primjedbama i odlukama po svakoj primjedbi.

Dana 05. veljače 2021. godine oglašen je javni uvid Nacrta Plana detaljne regulacije centra grada Subotica-Zona II. i Izvješće o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš koji je trajao od 08. veljače 2021. do 09. ožujka 2021. godine. Tijekom javnog uvida  pristiglo je 26 primjedbi na Nacrt Plana detaljne regulacije centra grada Subotica-Zona II. i Izvješća o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš. Javna sjednica održana je 16. ožujka 2021. godine i od ukupnog broja pristiglih primjedbi dvadeset primjedbi bilo je na plansko rješenje. Ostale primjedbe nisu se odnosile na stručni sadržaj, dvije su se odnosile na Izvješće o strateškoj procjeni utjecaja na zaštitu okoliša, a jedna je obuhvatila sve slovne pogreške u nacrtu. Izvan zakonskog roka stigla je primjedba u obliku peticije građana, ali je ipak uzeta u razmatranje sukladno Pravilniku o radu Povjerenstva za planove grada Subotice.

Dana 18. ožujka 2021. godine Povjerenstvo za planove održalo je zatvorenu sjednicu na kojoj je sastavilo Izvješće nakon obavljenog javnog uvida u Nacrt plana detaljne regulacije centra grada Subotica -zona II. i Izvješća o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš i nakon analize svih primjedbi Povjerenstvo je jednoglasno sedam primjedbi prihvatilo, šesnaest primjedbi djelomično prihvatilo, a četiri primjedbe nije prihvatilo.

Primjedbu Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji u svojoj primjedbi tvrdi da obrađivač plana nije u cijelosti implementirao Mjere zaštite broj:386-2/12, od prosinca 2020. godine, Povjerenstvo jednoglasno nije prihvatilo jer nakon pismenog obraćanja obrađivača nije precizirao u kojim dijelovima mjere nisu poštovane. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, kao nadređena ustanove zaštite, u svojoj primjedbi navodi da su Detaljne mjere zaštite, broj:386-2/12, koje je sastavio Međuopćinski zavod za zaštitu kulture,  u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite.

Ključno je da se Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture nije obratio Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kultura na temelju članka 100. Zakona o kulturnim dobrima. Uvjete za poduzimanje mjera tehničke zaštite i drugih radova na nepokretnim kulturnim dobrima i kulturnim dobrima od velike važnosti, sukladno  s članku 47. st. 2. i 3. i članku 54. ovog zakona, utvrđuje nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture, a za kulturna dobra od iznimne važnosti Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. O utvrđenim uvjetima iz stavka 1. ovoga članka nadležni zavod dužan je  u roku od sedam dana obavijesti Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Povjerenstvo za planove jednoglasno je donijelo zaključak da se uvaži primjedba Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, kao nadređene ustanove zaštite, te da je potrebno izraditi nove Detaljne mjere zaštite koje će biti dostavljene obrađivaču plana kako bi ih ugradio u novi Nacrt PDR-a, odnosno s njima u cijelosti usuglasio i samo plansko urbanističko rješenje. Prije implementacije novih mjera zaštite, Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture mora se obratiti Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture radi pribavljanja suglasnosti na novoizrađene mjere zaštite.

U daljnjoj proceduri obveza je Tajništva za građevinarstvo, kao nositelja izrade planskog dokumenta, da izvijesti Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice da je u obvezi izraditi nove Detaljne mjere zaštite i iste usuglasiti s Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture i postupiti po njihovim primjedbama. Detaljne mjere zaštite moraju biti izrađene u Zakonom propisanom roku i nakon toga dostavljene obrađivaču planskog dokumenta kako bi ih ugradio i u cijelosti usuglasio s novim Nacrtom planskog dokumenta koji također mora biti izrađen u Zakonom propisanom roku.

Novi Nacrt planskog dokumenta će, sukladno Zakonskoj proceduri, a nakon obavljene ponovne stručne kontrole Povjerenstva za planove, biti upućen na javni uvid, odnosno u daljnju proceduru.

Za javnost je jako bitno naglasiti da je Javna sjednica Povjerenstva za planove održana prema proceduri propisanoj Zakonom o planiranju i izgradnji, da je Nacrt planskog dokumenta izrađen sukladno Zakonu i planovima višeg reda, i što je iznimno važno, da se poštivao postupak i uvjeti koje su propisali nositelji javnih ovlasti. 

Predsjednik Povjerenstva

Zagorka Panić, dipl.inž.građ