Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana komemoracija Gojku Radiću, dugogodišnjem odborniku u Skupštini grada Subotice

23.03.2021.

Danas je, u Velikoj vijećnici Gradske kuće održana komemoracija preminulom vijećniku u Skupštini grada Subotice, članu Predsjedništva i jednom od osnivača Srpske napredne stranke Gojku Radiću. Komemorativnom skupu prisustvovali su bivši predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, direktor Sigurnosno-informativne agencije Bratislav Gašić, potpredsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Damir Zobenica, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, zamjenik gradonačelnika Imre Kern, bivši gradonačelnici Subotice Bogdan Laban i Saša Vučinić, kao i brojni vijećnici u Skupštini grada, članovi Gradskog vijeća, pokrajinski i narodni zastupnici, predstavnici političkih stranaka, javnih poduzeća i ustanova svih razina vlasti, kao i Srpske Pravoslavne Crkve. Skupu je prisustvovala i obitelj Radić, uz brojne rođake i prijatelje.

Nazočnima se prvi obratio bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ističući zasluge Gojka Radića za osnivanje Srpske napredne stranke. On je dalje u svom izlaganju govorio o ljudskim kvalitetama preminulog i njihovom velikom prijateljstvu. Bivši predsjednik Nikolić naglasio je stav koji je Gojko Radić njegovao u politici i životu, da se s teškoćama i izazovima mora suočavati srčano i nastaviti prema cilju. S nazočnima je podijelio dvije anegdote iz života preminulog i naglasio kako je na svim dužnostima koje je obnašao u Beogradu Gojko Radić uvijek tražio projekte za Suboticu i način da pomogne svom gradu.

Nakon bivšeg predsjednika Republike, na komemoraciji se obratio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. Pozdravivši nazočne, podsjetio je na životni i politički put Gojka Radića, kada je, između ostalog rekao:

„Tijekom dugog oporbenog djelovanja u gradu, vlast je uvijek od njega mogla očekivati najoštriju kritiku ali i jedno zdravo razumijevanje za pitanja od općeg interesa. Dobrobit grada bila je uvijek na prvom mjestu i nikada Gojkovo djelovanje u oporbi nije postalo prazno, politikantsko i neutemeljeno osporavanje radi osporavanja. Posebno je važno naglasiti da je on uvijek poštovao raznolikost nacija i vjera u Subotici i da je nastupao s pozicija tolerancije i uvažavanja, o čemu svjedoče i brojni njegovi prijatelji među manjinskim narodima koji žive u Subotici.“

Gradonačelnik je dalje naglasio veliko domoljublje preminulog, osobito njegovu potporu izbjeglim i raseljenim Srbima, nakon čega je prešao na ulogu i značaj Gojka Radića za osnivanje i djelovanje Srpske napredne stranke. Podsjetio je da je preminuli bio jedan od osnivača SNS 2008. godine, da je od osnutka stranke do danas bio član Predsjedništva, a jedno vrijeme i potpredsjednik Glavnog odbora. Govoreći dalje o ostavštini Gojka Radića i priznanjima koja je stekao, gradonačelnik Bakić između ostalog je rekao:

„Osim politike znam da je Gojku posebno bila važna potpora koju je pružao Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, osobito u svom Paliću, gdje je živio. Njegovu pomoć i ostavštinu u gradnji novih i obnovi starih hramova, kao i brojna kumstva na hramovnim slavama, naša Crkva nagradila je Ordenom Svetog Save II. stepena, kojim ga je odlikovao Episkop bački Irinej, na Krstovdan 2020. godine, na liturgiji na kojoj sam osobno nazočio. Bilo je očito koliko je toga dana naš Gojko bio sretan i ponosan. Koliko mu je to priznanje značilo i ta velika čast. Uz odlikovanje koje mu je dodijelila Crkva, od jednakog značaja bila mu je i Medalja zasluga za narod, kojom ga je odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik,  9.siječnja 2018. godine.“

Gradonačelnik je izrazio punu potporu njega osobno i članstva Srpske napredne stranke obitelji Radić, naglasivši koliko je preminuli nalazio radosti i ponosa kao suprug, otac i djed. Izražavajući najdublje sućut obitelji, rodbini i prijateljima Gojka Radića, kao i svim članovima Srpske napredne stranke, gradonačelnik Bakić iznio je uvjerenje kako će Subotica pamtiti život i rad Gojka Radića po dobru koje je činio svome gradu i svim njegovim građanima.