Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Usvojene važne odluke na osmoj sjednici Skupštine grada Subotice

01.04.2021.

Osma sjednica Skupštine Grada Subotice, održana danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće, započela je minutom šutnje u čast iznenada preminulog vijećnika Gojka Radića. Razmatrano je ukupno  28 točaka dnevnog reda. Najprije su usvojeni zaključci o prestanku mandata vijećnika Gojka Radića, te Bojana Šoralova, koji je podnio ostavku zbog nespojivosti funkcije vijećnika  s funkcijom načelnika Sjevernobačkog okruga, na koju je nedavno imenovan. Skupština je potvrdila mandate novih vijećnika s liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ – Milorada Milojevića i Nede Tešović. Od ostalih bitnih odluka posebno se izdvaja usvajanje zaključka o prestanku mandata člana Gradskog vijeća Miloša Nikolića i izbor nove članica Gradskog vijeća zadužene za obrazovanje i kulturu Milanke Kostić. Skupština je donijela i Odluku o utvrđivanju prijedloga Odluke o izmjenama Statuta Grada Subotice, nastavljajući tako proces omogućavanja uvođenja bunjevačkog kao službenog jezika na području grada.

Obrazlažući svoj prijedlog za imenovanje novog člana Gradskog vijeća zaduženog za obrazovanje i kulturu, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić najprije je zahvalio dosadašnjem članu vijeća Milošu Nikoliću na posvijećenom i odgovornom obavljanju dužnosti, poželjevši mu sreću u upravljanju Narodnim kazalištem. Nakon toga naglasio je kvalitete koje su preporuka Milanke Kostić  za tu funkciju i pozvao vijećnike da je podupru, nakon čega je ona i izabrana.

Peta točka dnevnog reda, u svezi utvrđivanja prijedloga Odluke o izmjenama Statuta Grada Subotice izazvala je žustru raspravu među vijećnicima koji predstavljaju hrvatsku i bunjevačku nacionalnu manjinu, uz inzistiranje vijećnika Tomislava Žigmanova na neprihvatljivosti predloženih promjena za njegovu odbodborničku grupu.

Gradonačelnik Bakić uključio se u raspravu i pozvao na smirivanje strasti, naglasivši da nijedan narod u Subotici ne živi sam i da moramo poštivati jedni druge, biti ozbiljni i odgovorni, a ne samo deklarativno biti pristaše suživota. Istaknuo je da medijski istupi gospodina Žigmanova između dva zasijedanja Skupštine nisu bili korektni i da su kreirali jednu svadljivu i lošu atmosferu, kroz plasiranje  netočnih informacija i korišrenje teških riječi. Gradonačelnik je zaključio da i Bunjevci, kao priznata nacionalna manjina u Republici Srbiji, moraju dobiti jednaka prava kao i ostale zajednice u Subotici, jer je isto učinjeno i prigodom uvođenju hrvatskog jezika u službenu upotrebu, tako da se ne radi o presedanu.

Predsednik skupštine grada dr. sc. Bálint Pásztor naveo je da je zbog važnosti teme izmjene Statuta omogućio najširu raspravu u okviru poslovnika, te da je posvijećen tome da svaki  vijećnik koji to hoće,  dobije mogućnost iznijeti svoj stav, a da vijećnici moraju poštivati dostojanstvo Skupštine, poslovnik i načela dobre parlamentarne prakse.

Osim ovih centralnih tema koje su zaokupile vijećnike na današnjoj sjednici, Skupština je, između ostalog donijela i Odluku o izradi Plana generalne regulacije za naselje Kelebija, Odluku o izradi plana generalne regulacije IV. za zonu banjskog turizma „Palić“ i dijelove zona „Novi Grad“ i „Aleksandrovo“, Odluku o izradi plana detaljne regulacije za dio prostora naselja Čantavir, Odluku o izradi plana detaljne regulacije za dio prostora istočno od Majšanskog mosta, Odluke o izradi izmjene dijela plana detaljne regulacije centra grada Subotice – Zona I. Usvojene su i izmjene Odluke o naknadama za korištenje općinskih cesta i ulica. Donesene su odluke da se u JKP „Suboticaplin“, „Vodovod i kanalizacija“, „Palić Ludaš“ i „JP za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje“ provedu javni natječaji za izbor direktora. Usvojena su godišnja izvješća o radu gradske Službe proračunske inspekcije, Gradskog pravobraniteljstva i Lokalnog ombudsmana za 2020. godinu. Odobren je godišnji program rada Turističke organizacije Grada Subotice. Imenovan je vršitelj dužnosti direktora Gradskog muzeja i rješavana su kadrovska pitanja u nekolicini povjerenstava, vijeća i odbora. Usvojen je Program mijera potpore za rovedbu poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada za 2021. godinu, a ujedno je na ovom zasijedanju doneseno još nekoliko odluka.