Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Susret predsjednika Skupštine Grada s direktoricom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

07.04.2021.

Dr.sc. Bálint Pásztor, predsjednik Skupštine Grada Subotice sastao se danas, 7. travnja 2021. godine s direktoricom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, prof. dr. Dubravkom Đukanović.

14198_1.jpg

U razgovoru koji je trajao sat vremena, pregledane su sve aktualnosti u svezi urbanističkih pitanja i zaštite spomenika kulture u Subotici.
Predsjednik je ovom prigodom zahvalio na potpori Zavoda kao nadležne ustanove, a u svezi očuvanja ambijentalne cjeline gradske jezgre – Zone 2. i profesionalnom pristupu svim pitanjima zaštite graditeljske baštine. Rekao je kako se ne smije ponoviti ono što se dogodilo s ulicom Braće Radića kada je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture također dao svoje stručno mišljenje koje se međutim nije uvažilo od strane bivšeg gradskog vodstva.
Predsjednik je naglasio da mu je iznimno drago da je postignut konsenzus unutar gradske uprave o tome da se u centru grada ne uništi ništa od onoga što predstavlja vrijednost. Svima nam je u interesu očuvati prostornu i ambijentalnu cjeline, koja predstavlja kulturnu baštinu i veliki turistički potencijal, prednosti koje treba znati pažljivo i učinkovito iskoristiti. Uz kulturološku važnost jasna je i ekonomska važnost jer promišljenom promocijom i dobrom strategijom Suboticu mogu učiniti privlačnom destinacijom.

14198_2.jpg

Direktorica republičkog zavoda rekla je da su zaštićene zgrade i ambijentalne cjeline neobnovljivi resursi te da oni predstavljaju prioritet u svakoj sredini. To ne znači da se neke promjene ne mogu izvesti, međutim one ne smiju biti drastične.
Bilo je riječi o potrebi obnove pročelja Gradske kuće što je od iznimne važnosti, međutim  radovi bi trebali trajati što je kraće moguće, kako ova velebna zgrada ne bi bila mjesecima ograđena i pokrivena. Ovo je važno iz razloga što bi ona trebala svo vrijeme ostati u funkciji, a ujedno ona je ukras centra grada.
Predsjednik Pásztor zatražio je pomoć od predstavnika Zavoda u svezi organizacije stručne konferencije na temu gradske jezgre u službi turizma i primjera dobre prakse nekih domaćih i inozemnih gradova u  očuvanju i rekonstrukciji zaštićenih zgrada kako u privatnom tako i u javnom vlasništvu. Ovaj stručni skup bi se u ovisnosti od epidemiološke situacije mogao održati već na jesen ove godine.
Također, predsjednik  je govorio i o obnovi pročelja gradske knjižnice,  a koje bi se  prema planovima moglo obnoviti do kraja ove godine jer su sredstva putem aplikacije osigurana za ulazni dio zgrade, a u ovisnosti od daljnje uspješne projektne aktivnosti, postoji mogućnost izvedbe radova i na cijeloj zgradi.
Direktorica Republičkog zavoda izrazila je spremnost za buduću saradnju i pružanje stručne potpore kada je riječ o pitanjima iz njihove nadležnosti.

14198_3.jpg

Sastanak je održan u kabinetu predsjednika Skupštine u Gradskoj kući i na njemu su nazočili Imre Kern, zamjenik gradonačelnika Subotice, Csilla Góli, članica gradskog vijeća zadužena za područje komunalnih djelatnosti i razvitka, Hargita Ercsi, članica gradskog vijeća zadužena za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje, Leda Silling, direktorica Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici, kao i Vladimir Džamić,  povjesničar umjetnosti iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda.  
Služba za Skupštinske poslove