Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik predstavio paket potpore ugostiteljima

08.04.2021.

Na današnjoj konferenciji za tisak gradonačelnik Subotice Stevan Bakić predstavio je javnosti Paket mjera potpore subotičkim gospodarstvenicima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i druge djelatnosti kojima je Uredbom o mjerama za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Naredbom o radnom vremenu za vrijeme nepovoljne epidemiološke situacije u određenom vremenskom trajanju zabranjivan rad, odnosno ograničavano radno vrijeme. Konferenciji su nazočili i zamjenik gradonačelnika Imre Kern, pomoćnica gradonačelnika Zagorka Panić i načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik.

Gradonačelnik Bakić naglasio je da je Grad Subotica posvećen olakšavanju poslovanja u uvjetima pandemije i da je prioritet očuvanje svih radnih mjesta u ugostiteljskom i drugim sektorima, što je lokalna samouprava postavila i kao svojevrstan uvjet za potporu poslodavcima iz tih područja, tijekom razgovora koji su s njima vođeni. Još prije prvih konzultacija s ugostiteljima donesena je posebna mjera umanjenja iznosa najma za gradske poslovne prostore od 50% za mjesec ožujak, koja je usvojena na prošlom Gradskom vijeću i koja je usmjerena na zakupnike kojima je, zbog mjera kriznog stožera, u bilo koje vrijeme zabranjen rad tijekom tog mjeseca.

Upravo ta mjera umanjenja najma od 50% bit će, kroz novi paket, nastavljena i mjeseca travnja, svibnja i lipnja, za isti krug zakupnika koji je definiran mjeseca ožujka, neovisno od toga hoće li u promatranom razdoblju dolaziti do zabrane, ograničenja ili rada u posebnom režimu.

Nova mjera u aktualnom paketu potpore je i oslobađanje od plaćanja 100% naknade za korištenje prostora na javnoj površini u poslovne svrhe – ljetni vrtovi i terase za razdoblje travanj, svibanj 2021. godine, a za razdoblje lipanj, srpanj, kolovoz 2021. godine oslobađanje 50% ove naknade. Također predviđeno je i umanjenje naknade za zaštitu i unaprjeđenje okoliša i komunalne pristojbe za isticanje tvrtke na poslovnom prostoru od 50% za razdoblje travanj, svibanj, lipanj tekuće godine.

Navedene olakšice obuhvatile bi sve ugostitelje s područja Grada, uključujući i teritorij naseljenog mjesta Palić, na kojem upravljanje prostorima na javnoj površini obavlja poduzeće „Park Palić“ DOO. – zaključio je gradonačelnik, dodavši kako će ove mjere okvirno umanjiti proračun Grada za oko deset milijuna dinara ali da je to opravdano u cilju ne otkazivanje ugovora o radu u ugroženim djelatnostima. O tome je, kako je naveo, postignut pun konsenzus unutar gradske vlasti. Gradonačelnik je izvijestio medije kako je jedan manji dio poslovnih prostora koje koriste subotički ugostitelji u javnom vlasništvu Republike Srbije, te da će se Grad obratiti Republičkom ravnateljstvu za imovinu sa zamolbom da se i tim zakupnicima odobre istovjetne mjere potpore. Obraćanje je završio naglasivši da smatra kako je Grad Subotica jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja u ovom trenutku čini najviše moguće kako bi pružila potporu ugostiteljima i drugim uslužnim djelatnostima i podijelila s njima teret teških okolnosti gospodarenja. Nakon završetka razdoblja za koje je donesen paket mjera, ponovno će se razmotriti situacija i obaviti sastanci s predstavnicima ugostitelja, radi razmatranja potrebe za novim intervencijama od strane Grada.

Zamjenik gradonačelnika Imre Kern potvrdio je da o navedenom pitanju postoji puna suglasnost svih čimbenika gradske vlasti, ta da je gradsko Povjerenstvo za poslovne prostore i do sada tražilo načina  kako maksimalno udovoljiti zahtjevima koje su zakupnici podnosili za olakšavanje reguliranja obveza u konkretnim opravdanim slučajevima. Naglasio je kako je od iznimne važnosti  pored zdravlja, sačuvati i radna mjesta u privatnom sektoru, te da će i subotička javna i javno-komunalna poduzeća s kojima je imao kontakt, dati svoj prinos u uvažavanju pojedinačnih zahtjeva i sukladno njihovoj metodologiji omogućiti naplatu svojih usluga na odloženo.

Na kraju konferencije gradonačelnik Bakić još jednom je pozvao Subotičane, osobito zaposlene u velikim stranim kompanijama, kao i domaćim proizvodnim kapacitetima, da se cijepe i tako urade najbolju stvar za svoje zdravlje ali i učine jedan čin domoljublja, jer je dobio informacije da poslovanje u tim važnim subotičkim gospodarskim kapacitetima trpi zbog povećanog broja zaraženih.