Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Svjetski dan Roma i Romkinja

08.04.2021.

Uz prigodni program koji su priredili učenici i nastavnici  osnovnih škola „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“, „István Szécsenyi“ i Muzičke škole u Subotici  danas je ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću, obilježen Svjetski dan Roma i Romkinja. Obilježavanju Svjetskog dana Roma i Romkinja nazočio je član Gradskog vijeća Ilija Đukanović, koji je tom prigodom čestitao Svjetski dan Roma i pedesetu obljetnicu od prvog Svjetskog kongresa Roma.

Lokalna samouprava danas obilježava  Međunarodni dan Roma i Romkinja, naglasio je Ilija Đukanović, skromnijim aktivnostima zbog trenutačne epidemiološke situacije. Kao znak potpore romskoj zajednici u našem gradu postavljen je, kako je rekao, romski barjak iznad svečanog ulaza u Gradsku kuću.

„Grad je ove godine u proračunu za aktivnosti  unaprjeđenja položaja Roma i Romkinja u Subotici opredijelio 1,1 milijun dinara. Potpora je namijenjena  kupnji udžbenika djeci iz pet osnovnih škola, zatim aktivnostima u poboljšanju uvjeta  stanovanja u neuvjetnim naseljima u Čantaviru. Mi smo možda jedina lokalna samouprava koja ima dva romska koordinatora i time pokazujemo odgovornost i ozbiljnost kada je riječ o rješavanju kompleksnih problema s kojima se suočava romska zajednica“, naglasio je Đukanović.

U prethodnom razdoblju, podsjetio je,  uspešno su realizirani projekti Romakted i  Interkulturalizam i antidiskriminacija.

„Ono što nas očekuju u narednom razdoblju jeste izrada novog Lokalnog akcijskog plana koji ističe ove godine ali i jačanje lokalnog Vijeća za unaprjeđenje položaja Roma i Romkinja s novim članovim iz privatnog gospodarskog sektora, javnog sektora i organizacija civilnog društva. Ovo sve u cilju poticanja romske zajednice ka obrazovanju i zapošljavanju“, dodao je Đukanović.

Koordinator za romska pitanja Stevan Nikolić podsjetio je da se danas obiljeležava 50. obljetnica postojanja romske zajednice.

„Na ovaj dan 1971. godine rekli smo da ćemo se nazivati Romima, te da nas drugi tako zovu, dobili smo naš barjak  koja se već drugu godinu vijori na Gradskoj kući, dobili smo našu himnu, podsjetio je Nikolić.

Tom prigodom naglasio je da je interes romske zajednice da gradi zajedničku budućnost , pa su ovoga dana đaci  izradili kućicu od kartona, koja kako naglašava, simbolizira da je Subotica dom svih građana koji hoće graditi upravo takvu budućnost. To se vidi kroz politiku Grada Subotice koja je usmjerena inkluziji romske zajednice“, naglasio je Stevan Nikolić.