Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisan ugovor o suradnji s humanitarno-ekološkom organizacijom „Čepom do osmjeha“

16.04.2021.

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je početak poslovno-tehničke suradnje Grada Subotice i Humanitarno-ekološke organizacije „Čepom do osmjeha“ i promoviranje zajedničkih aktivnosti, a na temelju Ugovora koji je gradonačelnik Stevan Bakić potpisao u ime grada s ovom humanitarnom organizacijom. Cilj ove suradnje je poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, ali i zaštite okoliša.


Riječ je o akciji koja ima ekološke i humanitarne značajke, jer se od sredstava dobivenih od prikupljenih plastičnih čepova koji se otkupljuju za reciklažu, pomaže djeci s invaliditetom ili nekom smetnjom u razvitku kupnjom pomagala neophodnih u obrazovno-školskom procesu. U buduće, shodno ugovoru, kutije za prikupljanje čepova bit će postavljene i u prostorijama gradske uprave.

Jasmina Stevanović, tajnik Tajništva za društvene djelatnosti naglasila je da Grad Subotica, ne samo ovom akcijom nego i kroz mnogobrojne druge akcije ali i izdvajanja iz gradskog proračuna, pomaže u području socijalne zaštite kroz podršku osobama s invaliditetom. S druge strane, rekla je Jasmina Stevanović, mnogim aktivnostima podupiremo razvitak ekološke svijesti i zaštitu okoliša, i idemo u korak s nastojanjima mjerodavnih republičkih institucija da u ovom području značajno pomakne granice.


- Vrlo je važna činjenica da pored svakodnevne borbe s kojom se susrećemo posljednjih godinu dana uslijed epidemije korona virusom, ne samo da nismo zaboravili humanu stranu života i nismo zaboravili biti ljudi, nego je taj osjećaj humanosti i empatije još izraženiji. I ono što je možda najvažnije, kroz dobre primjere učimo i najmlađe koje su temeljne životne vrijednosti – rekla je Stevanović.

Ona je pozvala sve građane priključiti se i biti dijelom ove akcije i podsjetila da ovu akciju podupiru brojne institucije i tvrtke u Subotici.

- Svoju humanost proteklih godina pokazuju svojim sudjelovanjem u ovoj akciji naši vrtići, škole, fakulteti, poduzetnici, tvrtke, javne ustanove ali i pojedinci. Organiziranjem ovakve manifestacije želimo poslati poruku da se djeca sa smetnjama u razvoju na ovaj način uključuju kao ravnopravni članovi društva, a njihove potrebe prestaju biti samo njihova briga jer su briga sviju nas, naglasila je Jasmina Stevanović.

Predsjednica organizacije „Čepom do osmjeha“ Vanja Petković zahvalila se gradonačelniku i predstavnicima grada na podrški koja im, kako je istaknula, mnogo znači.

„Velika nam je podrška kada uz nas stane gradonačelnik i predstavnik grada kako bismo ozbiljnije pristupili svemu, imali snage nastaviti dalje i pomoći što većem broju djece", rekla je Vanja Petković.

Humanitarno-ekološka organizacija "Čepom do osmjeha" već godinama provodi akciju na razini cijele Srbije čiji je cilj širenje svijesti o solidarnosti i empatiji, prvenstveno prema djeci s invaliditetom.


„Od osnivanja prikupili smo više od 500 tona plastičnih čepova i time osigurali pomoć za 55 mališana širom Srbije. Želimo pokrenuti što veći broj građana da sudjeluju u akciji i daju svoj doprinos, da se osjećaju korisno i da uključivanjem u ovu akciju unaprijede sebe i društvo, naš okoliš, a da krajnji korisnici kao što su djeca sa smetnjama u razvoju dobiju svoje pomagalo koje im zaista olakšava život, svakodnevicu od dana dobivanja svog pomagala koje potražuju", objasnila je Vanja Petković.

Koordinatorica Organizacije Tea Skenndžić najavila je da će 56. pomagalo, tipkovnica s Brailleovim pismom uskoro stići do djeteta u Pančevu kao i novi natječaj koji bi trebao biti raspisan za mjesec dana.