Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Grad Subotica obilježio osamdesetu obljetnicu početka fašističke okupacije 1941.

17.04.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, prisustvovao je u subotu, 17. travnja, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, pomenu kelebijskim Srbima, koji su ubijeni mjeseca travnja 1941. godine, nakon što su Suboticu okupirale fašističke snage Miklósa Hórtija. Tom prilikom, gradonačelnik Bakić je položio vijenac na spomenik stradalima, a nakon odavanja počasti, on je prisustvovao parastosu koji su služili svećenici Eparhije bačke.

U obraćanju okupljenima, među kojima je bio veliki broj potomaka stradalih, gradonačelnik Bakić je posebno istaknuo:

„Na ovom mjestu počiva dvadeset i dvoje ljudi, domaćina s Kelebije. Neki od njih ubijeni su skupa sa svojim sinovima, a najmlađa žrtva imala je samo sedamnaest godina. Neke obitelji su ugašene ovim zločinom, a sve to je predugo skrivao zaborav.

Grad Subotica ovim pomenom obilježava osamdesetu obljetnicu početka okupacije u Drugom svjetskom ratu, razdoblja najvećeg zla u historiji ovog prostora. Zla koje se nikada ne smije zaboraviti i koje se uvijek mora iznova osuditi, da se ne bi više nikada ponovilo.

Pravda je stigla većinu poticatelja, nalogodavaca i izvršitelja strašnih zločina u okupiranoj Bačkoj. Zločince osuđujemo i njihova imena predajemo vječnom sramu, a danas se sjećamo i onih koji nisu ubijali i pljačkali svoje susjede, već su ih branili rizikujući vlastiti život, poput Antála Kisa iz Novog Žednika ili Jánosa Curnovicsa iz Višnjevca.

Na takvim primjerima i na osobnostima poput Endrea Bajcsi-Zsilinskog i Pála Telekija, danas gradimo najbolje odnose Srbije i Mađarske. Sjećajući se svake žrtve i osuđujući svakog zločinca, iz tragične prošlosti od prije osamdeset godina, izvlačimo pouke da je važno u budućnost ići skupa, kao prijatelji i suradnici, na korist obiju naroda.“

Spomenik ubijenim kelebijskim Srbima podigli su njihovi potomci, nakon rata, kada su žrtve identificirane i dostojno pokopane. U povodu obilježavanja osamdeset godina od zločina iz 1941. spomenik i njegovo neposredno okruženje uredilo je Udruženje Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“ koje je bilo i domaćin komemorativne svečanosti. Na pomenu je, osim gradonačelnika Stevana Bakića, počast žrtvama polaganjem vijenca odao i načelnik Sjevernobačkog okruga Bojan Šoralov, kao i Upravni odbor navedenog udruženja. Parastosu su prisustvovali i članovi Gradskog vijeća Srđan Samardžić i Ilija Đukanović, šef kabineta gradonačelnika Sava Stambolić, tajnik Tajništva za opću upravu i zajedničke poslove Gradske uprave Petar Pantelinac i upravnik Muzeja prisajedinjenja iz Novog Sada, nekadašnji direktor Historijskog arhiva Subotica Zoran Veljanović.