Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić: Grad ostaje pouzdan partner SKC „Sveti Sava“

19.04.2021.

U Zadužbini Dušana Radića večeras je počeo „Tjedan pravoslavlja“, kulturno-duhovna manifestacija koja će ove godine proteći u znaku tri desetljeća rada i postojanja Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“. Centar je utemeljen 13. travnja 1991. godine s ciljem afirmacije srpske duhovnosti i kulture, širenja i zaštite najznačajnije vrijednosti historije Srba, tradicije i stvaralaštva. Otvorenju manifestacije prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. On je, u tom povodu, izjavio da je svaka od godina koje su minule između osnivanja SKC „Sveti Sava“ i danas bila ispunjena mnogobrojnim kulturnim događajima, mudrim riječima velikana srbijanske kulture – akademika, duhovnika, državnika, svjedoka i stvaratelja srbijanske historije.

„Svima njima je subotički domaćin bila organizacija s imenom Svetog Save. Imenom koje obvezuje na sabornost, ozbiljnost i ustrajnost u misiji očuvanja i predstavljanja srbijanske tradicije, duhovnosti i kulture. Srpski kulturni centar taj svoj uzvišeni zadatak obavlja u prostorijama crkvene Zadužbine Dušana Radića, velikog subotičkog dobrotvora“, naglasio je Stevan Bakić.

Radić je, istaknuo je, davne 1888. godine podigao ovu kuću u kojoj se srpski narod Subotice okuplja još od 1916. godine, kada je preminuo u austro-ugarskom logoru, a svoj dom oporukom ostavio vlastitom rodu i Crkvi.

„Uz ovu kuću u zavještanje je ostavio i mnogo zemlje i druga materijalna dobra, koja su omogućila život i rad srpskim kulturnim institucijama, sve do konačne nacionalizacije njegove zadužbine 1959. godine“, podsjetio je gradonačelnik Bakić.

Podcrtao je da je ovaj jubilej prilika za reći, da je veliku ulogu u vraćanju ovog prostora Crkvi i ispravljanju nepravde prema Dušanu Radiću i srpskom narodu u Subotici, imala gospođa Mileva Marodić, dok je njen suprug Milan Marodić dao svoj doprinos kao jedan od utemeljitelja i dugogodišnji predsjednik i organizator programa u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“.

„Na ovu veliku obljetnicu želim im se u ime Grada zahvaliti na tome trudu. Kao što sam naglasio na Savindan, Grad Subotica ostaje pouzdan partner ovog Centra. Srbija nikada nije imala kvalitetniju kulturnu politiku i danas smo u situaciji da možemo reći da su gradske i državne ustanove kulture partner ovakvim organizacijama“, zaključio je Stevan Bakić.

Nedjelja pravoslavlja otvorena je izložbom „30 godina crkveno-umjetničkog stvarateljstva Svetozara Pandurovića“, a otvorenom je proglasio protoprezviter otac Dušan.

Od 19. do 25. travnja bit će održano sedam programa. Svi programi počinju u 18 sati. Zainteresirani  koji žele prisustvovati programima trebaju prijaviti vlastiti dolazak na broj telefona 024/601-833 svakoga radnog dana od 8 do 14 sati.

Organizator „Nedjelje pravoslavlja“ je Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.