Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana javna rasprava o izmjeni Statuta Grada Subotice

23.04.2021.

U Velikoj vijećnici Gradske kuće danas je održan otvoreni sastanak u sklopu javne rasprave o izmjeni Statuta Grada Subotice,  kojom se bunjevački jezik uvodi u službenu uporabu. Predsjednik Skupštine grada dr.sc. Bálint Pásztor nakon pozdravljanja nazočnih i kratke retrospektive učinjenog iznio je i procedure koje slijede do konačne izmjene Statuta grada.

Tom prigodom, dr.sc. Bálint Pásztor, rekao je da je suština izmjena da se na inicijativu gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, odnosno Gradskog vijeća uvede i bunjevački jezik u službenu, ravnopravnu uporabu na području Grada Subotice pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika. Predsjedavajući današnjem otvorenom sastanku dr.sc. Bálint Pásztor naveo je kako je javna rasprava o izmjeni statuta Grada Subotice trajala od 9. do 23. travnja  (do danas) i da je u tom  razdoblju stiglo  osamdeset i osam prijedloga, sugestija i podnesaka. Tom prigodom, pozvao je nazočne da sastanak protekne u demokratskom duhu.

U ime gradonačelnika Stevana Bakića, kao predlagatelja, govorio je Sava Stambolić, šef kabineta gradonačelnika.

„Gradonačelnik se u svom prijedlogu o uvođenju bunjevačkoj jezika kao četvrtog službenog jezik u Subotici vodio isključivo pravnim argumentima. Cilj je bio da se bunjevačka nacionalna manjina nakon duljeg vremena dovede u jednak položaj kao druge veće nacionalne manjine. Da se na temelju onoga što su postigli na standardizaciji svog jezika u proteklih 20 godina, omogući da se oko sedam tisuća govornika bunjevačkog jezika službeno obraća institucijama na svom jeziku“, objasnio je Sava Stambolić. 

Raspravi su nazočili diplomatski predstavnici Republike Hrvatske, predsjednice Bunjevackog nacionalnog vijeća i Hrvatskog nacionalnog vijeća, članovi i čelnici kulturnih ustanova i udruga Hrvata i Bunjevaca i  drugi zainteresirani građani. Oni su iznosili primjedbe koje su se uglavnom odnosile na jezičke normative, kao književnu tradiciju i običaje.

Predsjednica Bunjevačkog nacionalnog vijeća Suzana Kujundžić Ostojić podsjetila je još jednom da je bunjevački jezik standardiziran.

„Ne možemo odstupiti od sebe i svoga jezika. Ovo nije nikakav presedan događa se i u drugim općinama. Iznimno nam je važno da se naš jezik nakon tri i pol stoljeća i službeno prihvati“,  naglasila je Suzana Kujundžić Ostojić.

Otvoreni sastanak održan u sklopu javne rasprave o prijedlogu odluke o izmjenama Statuta Grada Subotice trajao je četiri sata i na njemu su svi nazočni imali prigodu iznijeti svoje mišljenje o prijedlogu Odluke o izmjeni Statuta grada.