Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Regionalni deponij pionir u uspostavi eksperimentalnih nasada energetske vrbe

28.04.2021.

Predsjednik Skupštine grada i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije dr.sc. Bálint Pásztor sa suradnicima  obišao je danas Regionalni deponij d.o.o. Subotica kako bi se upoznao s ekološkim aktivnostima povezanim s eksploatacijom sekundarnih alternativnih sirovina u energetske svrhe. Uz zaključak kako zaštita okoliša  dobiva sve veću važnost , tom prigodom Pásztor je izrazio zadovoljstvo što će Subotičani zahvaljujući jednoj američkoj tvrtki i potpori međunarodnih organizacija, biti pioniri u uspostavi eksperimentalnih nasada brzorastuće energetske vrbe i višegodišnje biljke arundo koje se koriste za proizvodnju biomase.

 14250_1.jpg

„Mulj koji izlazi iz Pročistača otpadnih voda tretira se i kompostira. Biomasa koja nastaje od ovih stabala koja iznimno brzo rastu miješat će se s muljem iz Pročistača i taj mulj bit će moguće upotrijebiti za tretiranje  nekih divljih odlagališta, kojih još uvijek ima. Ovdje ne pričamo samo o Subotici, jer Regionalni deponij pokriva područje sedam lokalnih samouprava, već gradu Subotici i još šest drugih  općina na području sjeverne Vojvodine. Ovako dobiveni kompostirani mulj, moći će se  upotrijebiti za sanaciju ranijih, dosadašnjih, a i divljih odlagališta smeća. To je jedna od suština ove priče o kojoj se danas radi.“, naglasio je dr.sc. Bálint Pásztor.

Regionalni deponij d.o.o. Subotica, podsjetio je, našao je mjesto i u ekspozeu predsjednice Vlade Ane Brnabić, kada se birala Vlada Republike Srbije.

14250_2.jpg 

„I Republika će, kao i subotička lokalna samouprava u budućnosti uvelike pomoći rad Regionalnog deponija“, naglasio je dr.sc. Bálint Pásztor.

Vršitelj dužnosti direktora Regionalnog deponija d.o.o. Subotica, dr. Gligor Gellért, rekao je, među inim, da je Regionalni deponij prvo odlagalište smeća koje koristi ovu vrstu tehnike zaštite okoliša.

Regionalni deponij u saradnji s kompanijom „E3 International“ je u fazi uspostave pilot projekta tijekom kojega će se na površini od jednog hektara posaditi 14.000 brzorastućih energetskih vrba. Za sada se radi na zemljištu Regionalnog deponija, koje se nalazi između ceste i kompostane, a koje je naime devastirana žuta zemlja ali pogodna za ovu vrstu sadnica. Brzorastuće energetske vrbe zapravo imaju višestruku namjenu: pročišćavaju i detoksiciraju tlo, upijaju višak vode, imaju ulogu pojasa zaštite od vjetra i iznimno su važne za okoliš, jer proizvode velike količine kisika.

 14250_3.jpg

Regionalni deponij obišli su i zamjenik gradonačelnika Imre Kern, članovi Gradskog vijeća Csilla Góli, Hajnalka Bognár Pásztor i Hargita Ercsi i predsjednica Skupštine „Regionalni deponij“ d.o.o. Subotica Mária Kern Sólya.