Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić svečano otvorio 14. Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije

03.05.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić danas je, u Kongresnoj dvorani hotela „Patria“, obraćanjem nazočnima i povlačenjem prvog poteza, svečano otvorio 14. Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije na kome se, od 1. do 9. svibnja, natječe više od 170 najtalentiranijih mladih šahista iz naše zemlje, od kojih su neki već postigli zapažene rezultate i u seniorskoj razii natjecanja. Festival se održava kao nacionalni šampionat u četiri kategorije – prvenstvo Srbije u ubrzanom šahu, brzopoteznom šahu, rješavanju šahovskih problema i standardnom šahu, a zbog dosljednog provođenja epidemioloških mjera odvija se bez nazočnosti publike.

14265_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je izrazio zadovoljstvo što je danas u prilici obratiti se svim sudionicima ovog natjecanja i pozdraviti ih u Subotici, gradu koji, kako je rekao, voli i poštuje drevnu igru na 64 polja. Stevan Bakić je još podsjetio da je u ovom gradu s dugom i bogatom sportskom tradicijom još 1897. godine utemeljen „Subotički šahovski kružok“ koji je između dva svjetska rata iznjedrio nekoliko klubova čiju tradiciju danas baštini Šah klub „Spartak“.

„Subotica je dala šahovske velemajstore poput Andrije Fuderera, Theresie Stadtler i Dušana Popovića. Danas, kada otvaramo skup mladih nada srbijanskoga šaha, s osobitim poštovanjem se sjećamo i našeg dragog sugrađanina Ivana Sedlaka, majstorskog kandidata, dugogodišnjeg sportskog direktora 'Spartaka' i nekadašnjeg predsjednika Šahovskog saveza Jugoslavije koji je preminuo koncem prošle godine. Obiteljsku tradiciju posvećenosti šahu nastavlja njegov sin Nikola Sedlak, velemajstor i uspješni natjecatelj, na koga su ponosni svi Subotičani“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Subotica je, dodao je, kako u prostoru hotela „Patria“, tako i na Paliću, mnogo puta do sada bila domaćin šahovskih prvenstava, međunarodnih i nacionalnih turnira i natjecanja.

„Osobito mi je drago kada se u našem gradu okupe kadeti, mlade šahovske nade iz svih krajeva Srbije kako bi se družili, stvarali čvrste sportske i prijateljske veze i ono što je najvažnije, usavršavali se“, istaknuo je Bakić.

14265_2.jpg

Podcrtao je da je šah umna igra, pa čak i „više od igre“. Za velikog Göethea, naveo je, „Šah je ispit uma“, čuveni francuski filozof François-Marie Arouet koji se pojavljivao pod pseudonimom Voltaire rekao je da „od svih igara šahovska igra zaslužuje osobitu počast ljudskog uma i da je više od igre, a manje od znanosti“. Jedan od najpoznatijih šampiona ove igre Bobby Fischer, za koga je šah bio život, kazao je da je „teško definirati nešto što znači život“.

„Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, kao vrhunski znalac ove igre, vještinu primjene mnogo šahovskih poteza prenio na život, osobito u području politike. Vizija, vrhunska procjena političkog protivnika, predvidljivost političkih događanja i krajnjih rezultata i vezanost nekoliko poteza unaprijed, odlike su vrhunskih šahista. I zato našem predsjedniku Vučiću svi odaju i priznanje i poštovanje da je uvijek korak ili dva ispred njih, jer je, na radost svih nas, vrhunski primijenio mnoge šahovske taktike i u životu, i u području politike“, naglasio je Bakić.  

Proglašavajući 14. Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije otvorenim, gradonačelnik Bakić je pozvao sve goste upoznati Suboticu, ugledati se na njezine velike šahovske uzore i da iz ovog grada ponesu najljepše uspomene.

Prisutnima su se obratili i generalni tajnik ŠS Srbije, Andrija Jorgić, generalni menadžer zlatnog sponzora Akademije „Dositej“, Srećko Bačevac, i član Upravnog odbora ŠS Srbije i direktor Festivala Ljubomir Jovanović.

14265_3.jpg

Svečanom otvorenju Festivala prisustvovali su i članica Gradskog vijeća Grada Subotice zadužena za područje sporta i omladine, Nataša Aleksić, predsjednik ŠS Vojvodine, Zoran Stanimirović, i generalni tajnik Sportskog saveza Subotice Dejan Vuković.

Ceremonija svečanog otvorenja 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije počela je intoniranjem himne „Bože pravde“.