Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena deveta sjednica Skupštine grada

05.05.2021.

„Na dnevnom redu devete sjednice Skupštine Grada Subotice, sazvane za četvrtak, 6. svibnja 2021. godine, imat ćemo ukupno sedamnaest točaka dnevnog reda, dvije više u odnosu na dnevni red koji smo objavili na službenoj internetskoj stranici Grada Subotice. Najvažnija točka sutrašnjeg zasjedanja  svakako  je Donošenje Odluke o izmjenama Statuta Grada Subotice. Ovo će biti već treća sjednica Skupštine grada na kojoj se bavimo temom izmjene Statuta Grada. Statut je najviši pravni akt jedinica lokalne samouprave, mijenja se prema složenom postupku koji je u potpunosti bio uvažen“, izjavio je predsjednik Skupštine Grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor na današnjoj konferenciji za tisak u Medija-centru u Gradskoj kući.

14266_1.jpg

Na sedmoj sjednici Skupštine grada, održanoj 4. ožujka, donesena je Odluka o pristupanju promjeni Statuta Grada Subotice radi uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu na području grada Subotice i formirano je Povjerenstvo za izradu nacrta akta o promjeni Statuta Grada Subotice, podsjetio je Pásztor i naveo da je na osmoj sjednici Skupštine grada, održanoj 1. travnja, donesena  Odluka o utvrđivanju prijedloga Odluke o izmjenama Statuta Grada Subotice.

„Nakon utvrđivanja prijedloga, Skupština grada bila je u obvezi organizirati javnu raspravu u svezi izmjene Statuta grada. Ta javna rasprava trajala je od 9. do 23. travnja, a tijekom javne rasprave organiziran je i otvoreni sastanak. U okviru javne rasprave pristiglo je ukupno devedeset i tri prijedloga i sugestije, a sastavljeno je i izvješće o provedenoj javnoj raspravi u svezi izmjene Statuta grada. To izvješće ima 190 stranica i na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada vijećnici će razmatrati to izvještaj, odnosno glasat će o prijedlogu izmjene Statuta Grada. Ukoliko tom prijedlogu vijećnici budu dali zeleno svjetlo, značit će to da će nakon stupanja na snagu izmjena Statuta, odnosno negdje od sredine mjeseca svibnja, u našem gradu u ravnopravnoj službenoj uporabi biti četiri jezika i time ćemo okončati i zaokružiti postupak izmjene Statuta Grada“, naglasio  je Bálint Pásztor.

U slučaju pozitivne odluke Skupštine, dodao je, na narednoj ili na nekoj od predstojećih sjednica Skupštine grada naći će se pitanje izmjene Statuta Grada, budući da je procedura prema zakonu takva da ukoliko skupština uvede u službenu uporabu još jedan jezik, nacionalno vijeće nacionalne manjine može i treba utvrditi tradicionalne nazive naseljenih mjesta na dotičnom jeziku.

„O tim nazivima skupština prema zakonu ne može raspravljati. Odluka nacionalnog vijeća objavljuje se u Službenom listu AP Vojvodine i u službenom listu grada, ali se mijenja dio Statuta u kojem su navedeni nazivi naselja na svim onim jezicima koji su u službenoj uporabi. Mi, trenutačno, imamo službene nazive naseljenih mjesta na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku“, rekao je Bálint Pásztor.

Jedna od važnih točaka dnevnog reda je, rekao je, i Donošenje Odluke o stavljanju izvan snage Regulacijskog plana centra grada Subotica – II. zona.

14266_2.jpg

„Sredinom ožujka imali smo javnu raspravu u svezi Plana detaljne regulacije za zonu II. i nakon javne rasprave Povjerenstvo za planove donijelo je odluku da obrađivaču vrati taj Plan detaljne regulacije, jer nije u dovoljnoj mjeri  skrbio o centru grada kao jedinstvenoj kulturno-povijesnoj cjelini. Kako bi centar grada u potpunosti mogli zaštititi, moramo staviti izvan snage i plan koji je donesen još prije 21 godinu, jer bi prema tome, prije više od dvije decenije donesenom planu određena rušenja bila moguća. Dakle, sada se završava posao u svezi ove tematike i u potpunosti ćemo zaštititi centar grada. Nadam se kako će uskoro ponovno biti izrađen Plan detaljne regulacije, opet ćemo imati javnu raspravu i vjerujem da ćemo uskoro, a to znači u roku od nekoliko mjeseci, usvojiti taj Plan detaljne regulacije. Na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada izvan snage stavljamo plan iz 2000. godine“, naglasio je Pásztor.

Najavio je kako će na dnevnom redu sutrašnjeg zasjedanja biti i Odluka o Lokalnom akcijskom planu zapošljavanja.

„To je odluka koja se donosi svake godine. Lokalni akcijski plan sadrži programe i mjere i definira ciljeve i prioritete zapošljavanje u gradu. Što se mjera tiče, riječ je o tri ključne mjere, a to su:  subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih osoba iz kategorije teže zapošljivih, subvencije za samozapošljavanje i Javni radovi“, naveo je Pásztor.

Na devetoj sjednici Skupštine grada jedna od točaka je, rekao je, i Odluka o dodjeli priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“.

Poznato je da su dobitnici priznanja 'Dr. Ferenc Bodrogvári' za istaknuto djelo i za zapažena ostvarenja u 2020. godini Kornélia Góli, dramaturginja, Szilárd Patyi, povjesničar, i Nevena Mlinko, master profesor srpskog jezika i književnosti. Donijet će se i Rješenje o davanju suglasnosti na konačni nacrt Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Grada Subotice. To je opet jedna tema koja se već u nekoliko navrata nalazila na sjednicama skupštine, radi postojeće procedure. Ovdje bih jedino htio izraziti zadovoljstvo što će Skupština grada, zahvaljujući tome što su nadležno tajništvo Gradske uprave i Gradsko vijeće sve to pravodobno pripremili, sutra dati suglasnost na taj ugovor. Preostale točke dnevnog reda odnose se na personalna pitanja“, zaključio je dr.sc.  Bálint Pásztor.