Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Vijećnici jednoglasni – i bunjevački službeni jezik u Subotici

06.05.2021.

Na devetoj sjednici Skupštine Grada Subotice, održanoj danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće, vijećnici su jednoglasno, sa 61 glasom „za“ donijeli Odluku o izmjenama Statuta Grada Subotice kojom je završena procedura uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu na području grada Subotice. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, tom je prigodom izjavio, kako je ovo veliki dan za Skupštinu grada, za sve Subotičane i grad Suboticu.

14268_1.jpg

Uz naglasak da, uz srpski, mađarski i hrvatski jezik, koji su već u službenoj uporabi, uvođenje bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu na području grada Subotice ne ugrožava prava bilo koje druge nacionalne zajednice, gradonačelnik Bakić podsjetio je da Bunjevci na ovom području žive već tri i pol stoljeća, da imaju dugu tradiciju i svoje običaje i da su uvijek bili lojalni i ovome gradu i državi Srbiji.

„Kao gradonačelnik Grada Subotice iznimno sam ponosan na ovaj pun demokratski kapacitet koji su Skupština grada i ovaj grad pokazali. Danas smo stavili pečat na našu jedinstvenost i posebnost, kako u ovoj regiji tako i u Europi i šire. Ovo je, istodobno i potvrda da država Srbija – koja je u veljači 2006. godine ratificirala Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima - međunarodnu konvenciju koja se bavi zaštitom jezičnih prava tradicionalnih kulturnih zajednica Europe, svoje ugovorne obveze ispunjava u cijelosti“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

14268_2.jpg 

Izglasavanjem Odluke o izmjeni Statuta Grada Subotice, dodao je, definitivno je završena procedura uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu na  području grada Subotice.

„Procedura izmjene Statuta grada za neke je možda pomalo duga, ali trebalo bi imati na umu da izmjena Statuta kao najvišeg pravnog akta jedinica lokalne samouprave zahtijeva iznimno ozbiljan pristup. Kompletan proces održan je u skladu sa svim pravilima i procedurama. Zahvalio bih  Povjerenstvu za izradu nacrta izmjene statuta Grada Subotice i svim službenicima Gradske uprave koji su pomagali rad Povjerenstva i sudjelovali u tom procesu. Zahvalio bih  i predsjedniku Skupštine grada dr.sc.  Bálintu Pásztoru, kao i Skupštinskoj službi koja je u okviru javne rasprave u svezi izmjene Statuta Grada 23. travnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće, organizirala  otvoreni sastanak. Zahvalnost bih, također, izrazio i šefu mog kabineta Savi Stamboliću koji je na tom skupu, kao moj zastupnik, u svojim obraćanjima iznimno korektno odgovarao na neke provokacije“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor, obraćajući se nazočnima u Velikoj vijećnici, rekao je kako smatra da se nitko ne bi trebao osjećati povrijeđenim i ugroženim radi  toga što će od sredine mjeseca svibnja ove godine i bunjevački jezik biti u službenoj uporabi.

 14268_3.jpg

„Netko je govorio o mogućim sukobima i podjelama radi uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu uporabu na području grada Subotice. Želim sve vas podsjetiti da su te podjele, ako ih ima, nastale puno ranije, da nisu nastale sada niti prije nekoliko mjeseci kada je ova skupština počela raspravljati o uvođenju bunjevačkog jezika. Iza mene su barjaci, tu je i barjak bunjevačke nacionalne zajednice, odmah pokraj barjaka hrvatske nacionalne zajednice. Taj barjak tamo stoji najmanje 15 godina. Nacionalno vijeće bunjevačke nacionalne manjine osnovan je prije 18 godina, postoji i nastava, izučavanje bunjevačkog jezika u obrazovnom sustavu. Dakle, sve to postoji petnaest godina, osamnaest godina ili dulje. Ukoliko je sve to tako, a tako je, zaista ne vidim razloga zašto jezik Bunjevaca  ne bi bio u službenoj upotrebi, poput srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika“, naglasio je Bálint Pásztor.

Na današnjoj sjednici Skupštine Grada Subotice ukupno je usvojeno sedamnaest točaka dnevnog reda. Vijećnici su donijeli i Odluku  o stavljanju izvan snage Regulacijskog plana centra grada Subotica – II. zona i Odluku o usvajanju Lokalnog akcijskog plana zapošljavanja za 2021. godinu za Grad Suboticu.  

Usvojena je i Odluka o dodjeli priznanja „dr. Ferenc Bodrogvári“, kao i Rješenje o davanju suglasnosti na konačni nacrt Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području grada Subotice.

14268_4.jpg

 Također, doneseni su i zaključci o prestanku mandata direktora Javnog komunalnog poduzeća „Subotička toplana“ i direktora Javnog komunalnog poduzeća „Subotica-trans“, a usvojena su i rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti direktora JKP „Subotička toplana“, JKP „Subotičke tržnice“ i JP „Subotica-trans“.