Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Najavljeno obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Tjedna Crvenog križa

07.05.2021.

Gradska organizacija Crvenog križa Subotica će Svjetski dan Crvenog križa 8. svibnja i Tjedan Crvenog križa (8. – 15. svibnja) obilježiti nizom aktivnosti, pod sloganom koji je opredijelila Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca „Nezaustavljivi” – Računajte na nas zato što smo i dalje skupa i kada je najteže. Tako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama GO Crvenog križa na kojoj su se predstavnicima medija obratili tajnik GO Crvenog križa dr. Siniša Trajković i Ilija Đukanović, član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva.

14271_1.jpg 

Trajković je rekao da je ovaj slogan potvrđen u praksi prošle i ove godine tijekom velepošasti virusa korona kada su sva Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pokazala sposobnost brzo se prilagoditi novim okolnostima i vlastite programe i aktivnosti brzo organizirati na potpuno novi način.

„Svaki četvrti stanovnik Republike Srbije je u 2020. godini od Crvenog križa Srbije dobio neki od vidova pomoći i potpore, a siguran sam da je i naša organizacija u Subotici dala značajan doprinos takovom rezultatu. Danas pomažemo zajednici kroz pomoć zdravstvenim djelatnicima na točkama za imunizaciju na kojima je, po potrebi i pozivu mjerodavnih iz Doma zdravlja, angažirano troje ili četvero naših volontera. Također, kao ispomoć u realizaciji masovne imunizacije volonteri su bili angažirani u lokalnom Pozivnom centru koji ima za cilj kontaktirati i podsjećati sugrađane na termine (re)cijepljenja, prethodno zakazane kroz sustav 'eUprava'. Od formiranja Pozivnog centra petnaestak volontera obavilo je nešto manje od 30 tisuća poziva za (re)cijepljenje“, kazao je Trajković.

Crveni križ Subotica je prije stanovitog vremena pokrenuo program (telefonske) psiho-socijalne podrške starijim sugrađanima i osobama s invaliditetom pod nazivom „Linija podrške“ (024/621-104), koja je dostupna od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati, podsjetio je Trajković i dodao da je ovu mogućnost za mjesec dana iskoristilo oko sedamdesetak građana Subotice.

14271_3.jpg

„U okviru obilježavanja Tjedna crvenog križa u našem gradu će se održati niz aktivnosti, među kojima su onlajn natjecanja o poznavanju rada Crvenog križa, radionice prve pomoći kao uvod u pripreme za natjecanje u pružanju prve pomoći, združena vježba civilne zaštite s ogrankom u Zrenjaninu. U nedjelju, 9. svibnja, izaslanstvo GO Crvenog križa Subotica će u čast rođenja Jean-Henri Dunanta (Žan Anri Dinan, 8. svibnja), utemeljitelja Crvenog križa, u subotičkoj Općoj bolnici posjetiti Odjeljenje neonatologije i darivati roditelje koji su na svijet donijeli potomke na dan rođenja Dunanta. Sve bebe rođene tijekom Tjedna Crvenog križa tijekom lipnja ćemo također darivati prigodnim poklonima“, najavio je Trajković.

Ilija Đukanović je, u ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i vlastito ime, pozdravio prisutne na konferenciji za novinare, zaposlene i volontere u GO Crvenog križa.

„Hvala volonterima na humanosti, solidarnosti, jedinstvu, dobrovoljnosti i na svim aktivnostima koje radite u okviru vaših ovlasti kako bi najugroženijim našim sugrađanima pružili pomoć. I ovu priliku ću iskoristiti da se zahvalim gradskoj organizaciji Crvenog križa na suradnji i realizaciji Programa Narodne kuhinje, za 1200 korisnika za koje je Grad u proračunu opredijelio 32 milijuna dinara, realizaciji Privremenog prihvatilišta za najugroženije sugrađane u zimskom razdoblju za koje smo opredijelili 500.000 dinara, kao i za podjelu paketa hrane i higijene za najugroženije sugrađane za koje smo u proračunu Grada opredijeli četiri milijuna dinara“, podsjetio je Đukanović.

14271_2.jpg

Kao što znate, dodao je, od ove godine unaprijedili smo suradnju i poslije mnogo godina u proračunu Grada opredijelili sredstva za javne ovlasti Crvenog križa, koja po zakonu pripadaju Crvenom križu.

„To su Program dobrovoljnog davateljstva krvi i Program djelovanja u nesrećama, za što smo opredijelili 3,3 milijuna dinara. Za sve aktivnosti koje skupa provodimo s GO Crvenog križa Subotica u proračunu Grada za ovu godinu ukupno je opredijeljeno 39,7 milijuna dinara, što je za 11 posto više u odnosu na 2020. godinu. Kada sam već spomenio dobrovoljno davanje krvi, želim skrenuti pozornost na potrebu da se ova aktivnost provodi tijekom cijele godine, naravno u suradnji s GO Crvenog križa i Službom za transfuziologiju. Mi ćemo, kao grad podržati akcije dobrovoljnog davanja krvi. Ovo govorim zato što se akcije dobrovoljnog davanja krvi ne tretiraju kao okupljanja građana, dakle ne odgađaju se akcije davateljstva, a Crveni križ ove akcije provodi uz sve epidemiološke mjere. Ovo je, istodobno, i poziv, apel i poslodavcima da, kada budu organizirane akcije dobrovoljnog davanja krvi, omoguće svojim zaposlenima učiniti to“, istaknuo je Đukanović.

Ilija Đukanović je naglasio da će, od ove godine, u znak podrške obilježavanju Svjetskog dana Crvenog križa 8. svibnja biti postavljena zastava Crvenog križa iznad svečanog ulaza u Gradsku kuću i da će u večernjim satima Gradska kuća biti osvijetljena crvenom bojom.

14271_4.jpg