Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

09.05.2021.

Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice vijenac na Spomenik žrtvama fašizma položilo je izaslanstvo koje je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić, u ime Vlade Republike Srbije i Sjevernobačkog upravnog okruga izaslanstvo koje je predvodio Bojan Šoralov, načelnik Okruga, a u ime veleposlanstva Rusije u Beogradu izaslanstvo koje je predvodio Stanislav Lupin, drugi tajnik veleposlanstva Rusije.

14272_1.jpg

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se nazočnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, podsjetio da Grad Subotica na ovom mjestu i na Spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima dva puta godišnje odaje počast palim junacima koji su se borili protiv najvećeg zla u historiji svijeta. Čini to 10. listopada, na dan kada je Subotica oslobođena 1944. godine i 9. svibnja, na dan konačne pobjede nad fašizmom i nacizmom 1945. godine.

„Doista je prikladno da se toga znamenitog dana, od prije sedamdeset i šest godina, sjećamo što češće, jer je on označio dolazak pobjede i slobode. Slobodoljubivi ljudi diljem svijeta, a prije svega narodi Sovjetskog saveza, izborili su se uz ogromne žrtve da ideologija mržnje i smrti bude poražena zauvijek. Tu najveću od svih pobjeda slavimo, a ove godine obilježavamo i osamdesetu obljetnicu od početka Drugoga svjetskog rata na srpskom i ruskom prostoru. Oni koji su travnja 1941. godine ubijali nevine Subotičane, masovno su kasnije stradali od junačke Crvene armije, bezuspješno pokušavajući pokoriti neosvojivu Rusiju“, rekao je gradonačelnik Bakić. 

Naglasio je da zločin nikada ne može proći bez kazne.

14272_2.jpg

„Tako je ista ruka feldmaršala Kajtela, koja je 1941. potpisala naredbu o strijeljanju 100 srpskih civila za svakog poginulog nacističkog vojnika, 9. svibnja 1945. potpisala i konačnu kapitulaciju Hitlerove vojske. Pobjednici su se pobrinuli da svi koji su, poput ovog generala, zavili naše prostore u crno, budu osuđeni pred sudom i kažnjeni“, istaknuo je Bakić.

Dodao je da ne bi bilo pravde za svijet i kazne za agresore da nije bilo borbe ruskog naroda, koji je podnio najveću žrtvu za sve ono šta danas često uzimamo zdravo za gotovo.

„Srbija i Subotica pamte junake svoje antifašističke borbe i njihove ruske suborce! Ovo će za nas biti poseban dan, dok nas bude“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, prisutnima se obratio i Maksim Bakrač, predsjednik GO SUBNOR Subotica. Čestitajući 9. svibanj, Dan pobjede nad fašizmom, Bakrač je, među ostalim, u ime boračke organizacije Subotice i vlastito ime izrazio zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi na razumijevanju, suradnji i doprinosu uspješnoj organizaciji obilježavanja ovog historijskog dana.

14272_3.jpg

Vijence na Spomenik žrtvama fašizma položila su i izaslanstva: Židovske općine Subotica, Udruženja Ličana „Lika“, „Centra Tito, komunisti Subotice“, Srpsko-ruskog društva „Aleksandar Nevski“, Srpsko-rusko-bjeloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir“, Ruske stranke i Ruskog nacionalnog savjeta i Udruženja građana „Mini Jugoslavija“.

Nakon polaganja vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma, vijenci su položeni i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

14272_4.jpg

Obraćajući se prisutnima poslije polaganja vijenaca na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima, drugi tajnik veleposlantva Rusije Stanislav Lupin izrazio je zahvalnost gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću na pozivu da prisustvuje obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom i na održavanju spomenika i grobalja gdje počivaju ruski borci koji su pali u borbi protiv fašizma i koji su se, kako je rekao, rame uz rame sa srpskim partizanima borili protiv ovog zla.

14272_5.jpg

„Drago mi je da možemo skupa, i 9. svibnja, i 10. listopada, odati poštu svim ovim borcima. Vjerujem da ćemo to skupa činiti i u predstojećim godinama“, kazao je Lupin.

14272_6.jpg