Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić čestitao Međunarodni dan medicinskih sestara

12.05.2021.

„U ime Grada Subotice i svih Subotičana, čestitam našim vrijednim, stručnim i posvećenim medicinskim sestrama njihov dan – 12. svibnja. Međunarodni praznik ove plemenite profesije uspostavljen je na rođendan britanske medicinske sestre Florence Nightingale, koja je posvetila cijeli svoj život poboljšanju i boljem organiziranju ove službe, koja je od neprocjenjive važnosti za javno zdravlje.

14276_1.jpg 

Medicinske sestre u našoj zemlji bile su primjer osobitoj junaštva i velike žrtve u Prvom svjetskom ratu, te su nadahnule svoje kolegice diljem svijeta da im se priključe u bolnicama ratom ranjene Srbije. Mnoge su dale svoj život obavljajući svoju službu do zadnjeg trenutka.

Kasnija krizna vremena također su iznjedrila najbolje primjere hrabrosti, suosjećanja i profesionalnog integriteta naših medicinskih sestara. Tako je i danas, kada su one, skupa sa svojim kolegama tehničarima, našim posvećenim liječnicima i ostalim zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, stale nasuprot pandemiji kakvu svijet nije vidio cijelo stoljeće.

Zdravstvena kriza globalnih razmjera pokazala je svu kvalitetu našeg medicinskog kadra i sposobnost Srbije da odgovori izazovu pred kojim su mnogi moćniji posrnuli. Ulaganja u zdravstvo koja su prvi puta u nekoliko decenija započela od 2012. godine, danas pružaju bolje uvjete rada, kvalitetniju opremu i veća primanja medicinskih sestara, koje su prepoznate kao glavna karika između liječnika i pacijenta i stup zdravstvenog sustava.

Tijekom proteklih godinu dana i među medicinskim sestrama bilo je žrtava virusa covid 19, a kojih se danas sjećamo s posebnim poštovanjem. Odane svojoj profesiji i svojoj zemlji, one su položile život kako bi danas mogli reći da se nazire ovog teškog iskušenja za našu zemlju.

Posao medicinske sestre težak je i odgovoran i u redovnim uvjetima, zato se odazovimo pozivu na cijepljenje i pomozimo kako svojim bližnjima, tako i našem zdravstvenom sustavu, u kojem najveći teret pandemije nose upravo medicinske sestre i njihove kolege tehničari.“

                                                                                          Gradonačelnik Subotice
                                                                                                  Stevan Bakić