Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Priopćenje za javnost u povodu pojave pjene u jezeru Palić

12.05.2021.

Pojava pjene u jezeru Palić posljedica je normalnih bioloških procesa i javlja se u razdobljima kada su jaki valovi, slično nastanku i morske pjene.

14277_1.jpg

Jezero Palić je hipertrofičnog tipa, što znači da je produkcija algi i modrozelenih algi velika, što vodi daje karakterističnu zelenu boju. Brojnost modrozelenih algi najveća je upravo u turističkom sektoru, gdje je veliki dio obale pod obalnom utvrdom, a količina prirodne vegetacije (trske i vodenih biljaka) - najmanja.

Kada unutar prirodnog životnog ciklusa dođe do odumiranja algi koje su se prekobrojno namnožile, dolazi do organskog raspadanja i u vodu se oslobađaju proteini i druge organske tvari koje smanjuju površinski napon vode i djeluju poput prirodnih deterdženata.  Pod udarom jakih valova, dolazi do pjenjenja, a ponekad se stvara i gusta pjena na čijoj površini se vide ćelije modrozelenih algi.

Mjerama na poboljšanju kvalitete vode koje Grad Subotica trenutačno provodi,  a prije svega uspostavom zaštitnih pojaseva oko jezera, omogućit će se obnavljanje vegetacije u obalnom području i smanjiti dotok nutrijenata s okolnih njiva, zbog čega bi  se ovakve pojave u budućnosti trebala sve rjeđe događati.

                                                                  Služba za zaštitu okoliša i održivi razvitak