Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsjednik Skupštine grada dr.sc. Bálint Pásztor posjetio OŠ „10. oktobar“

13.05.2021.

Predsjednik Skupštine Grada Subotice i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije dr.sc. Bálint Pásztor posjetio je danas Osnovnu školu „10. oktobar“ u Subotici, u povodu tri uspješna sudjelovanja na natječajima Ministarstva pravde i pokrajinskih tajništava. Posjeti škole nazočili su i državni tajnik u Ministarstvu pravde, Mihály Nylás, potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Zsolt Szakállas, i László Kormányos, pomoćnik pokrajinskog tajnika za sport i mlade.

14278_1.jpg

Bálint Pásztor zahvalio je Mihályu Nylásu, Zsoltu Szakállasu i Lászlu Kormányosu na sredstvima koja su, temeljem natječaja Ministarstva pravde i pokrajinskih tajništava, investirana upravo u Osnovnu školu „10. oktobar“.

„Danas smo došli pogledati što je ova škola uradila od republičkih i pokrajinskih sredstava. Na natječaju Pokrajinskog tajništva za sport i mlade za obnovu sportskog terena u dvorištu OŠ '10. oktobar' namijenjena su sredstva u iznosu od 2,4 milijuna dinara, dok su Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Ministarstvo pravde skupa, dakle po polovicu, namijenili ukupno 1,5 milijuna dinara za projekt koji se odnosi na oblaganje hodnika zgrade škole keramičkim pločicama. Obnova sportskog terena završena je prije oko mjesec dana, a obzirom na prirodu posla, projekt iz sredstava Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i Ministarstva pravde Republike Srbije realizirat će se tijekom ljetnih ferija“, rekao je Pásztor.

14278_2.jpg

Za Suboticu je iznimno vašno što uživa potporu pokrajinskih i republičkih tajništava, odnosno ministarstava, naglasio je dr. Bálint Pásztor i dodao kao je, kada je riječ o projektnoj dokumentaciji, Grad Subotica pomogao prije natječaja, te da se, kako je rekao, radi o suradnji sve tri razine vlasti.

Mihály Nylás rekao je da Ministarstvo pravde pomaže važne projekte u tri područja: zdravstvu, socijalnoj zaštiti i u obrazovanju.

14278_3.jpg

„Svake godine iz sredstava koja se prikupljaju u kaznenom postupku zahvaljujući instituciji oportuniteta, Ministarstvo pravde raspisuje natječaj za korištenje ovih sredstava u raznim projektima. Ove godine riječ je o 500 milijuna dinara i ja sam iznimno zadovoljan što se i OŠ '10. oktobar' u Subotici uspješno natjecala za ova sredstva. Mislim da je u Subotici i OŠ 'Sveti Sava' dobila sredsta na ovom natječaju u iznosu od 2,5 milijuna dinara za projekt koji se odnosi na sustav centralnog grijanja“, naveo je Mihály Nylás.

Zsolt Szakállas rekao je kako je jedan od strateških ciljeva Pokrajinske vlade u prethodnom i sadašnjem mandatu ulaganje u obrazovanje, posebice u infrastrukturu škola, i da je Pokrajinska vlada od 2017. godine u OŠ „10. oktobar“ uložila oko deset milijuna dinara.

 14278_4.jpg

„Dio sredstava korišten je za infrastrukturno opremanje škole, a dio za potporu pojedinih programa i projekata u ovoj obrazovnoj ustanovi. Smatram da je suradnja svih razina vlasti oko zajedničkih projekata vezanih za obrazovanje iznimno vašna i bez te suradnje bilo bi teško 'pokriti' sve potrebe u tom području. Škole u Republici Srbiji, kao i u AP Vojvodini prioritet su ne samo kada je riječ o odgojno-obrazovnom radu, nego i kada su u pitanju infrastrukturni projekti, tim prije što kvalitetno obrazovanje nije moguće bez objekata koji i đacima i njihovim nastavnicima pružaju dobar prostor za rad“, naglasio je Szakállas.

Ravnateljice Osnovne škole „10. oktobar“, Melinda Djurić Kis, navela je kako je sportski teren u dvorištu ove škole bio u kritičnom stanju i nusiguran za provedbu nastave tjelesnog odgoja.

„Zahvalila bih svim ljudima koji su prepoznali probleme s kojima se naša škola svakodnevno suočavala i koji su nam pomogli riještiti problem, kako bi učenici i svi mi koji radimo u školi bili u jednom sigurnom okruženju“, rekla je Melinda Djurić Kis.

14278_5.jpg

Posjeti OŠ „10.oktobar“ nazočili su i zamjenik gradonačelnika Imre Kern, članovi Gradskog vijeća Csilla Góli, Hajnalka Bognár Pásztor, Hargita Ercsi i pomoćnica gradonačelnika za ostvarivanje zajedničkih interesa i potreba građana i suradnju s mjesnim zajednicama, Zsuzsanna Magosi.

14278_6.jpg