Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Stevan Bakić otvorio izložbu „Koncentracijski logor Jasenovac 1941-1945.“

25.05.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić otvorio je danas u vestibulu Gradske kuće izložbu pod nazivom „Koncentracijski logor Jasenovac 1941-1945. godine“ realiziranu pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane i Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije. Otvaranju izložbe nazočili su i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i ravnateljica Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ Tanja Tuleković.

14300_1.jpg

„Nije lako govoriti pred sjenama naših jasenovačkih mučenika. Zahvalan sam na prilici koju su nam gosti iz Republike Srpske ukazali, da i naš grad pruži svoj doprinos kulturi sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad srpskim narodom“, rekao je, otvarajući izložbu, gradonačelnik Bakić.

Autori ove potresne izložbe, podsjetio je, dolaze iz Donje Gradine, s prostora gdje je bilo glavno stratište sustava jasenovačkih logora i gdje danas počiva najveći broj žrtava.

„Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju najsuvremenijeg i najvećeg spomen-kompleksa žrtvama Jasenovca, upravo na tom području, u partnerstvu s Republikom Srpskom. Ovaj najvažniji projekt kulture sjećanja i poštovanja prema žrtvama bit će suštinski značajan u borbi za povijesnu istinu o stradanju nevinih Srba, Židova i Roma u takozvanoj 'Neovisnoj Državi Hrvatskoj'. Nadam se da ćemo i tom projektu moći doprinijeti kao grad“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Subotica je prošle godine, u ovom istom prostoru, bila domaćin izložbe „Dijanina djeca“ koja je upoznala Subotičane s plemenitim radom Dijane Budisavljević, rekao je  Bakić i dodao da će nas izložba koja se danas otvara podsjetiti na užase logora koji je na najgori način utjelovio ustaški genocid počinjen u cijeloj NDH.

14300_2.jpg

„Danas u Srbiji kultura sjećanja nije više stvar pojedinaca ili udruga, već državna politika i opredjeljenje. Ova izložba realizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informiranja i Ministarstva obrane, a Grad Subotica je lokalna samouprava koja se među prvima uključila u projekt i ja pozivam sve sugrađane da dođu i pogledaju ova potresna svjedočanstva o najvećem zlu u povijesti sveta. Zlu koje je, tih mračnih godina, imalo svoje pristaše i u Subotici, koje nisu imale prostora razvijati svoju politiku mržnje, zbog jedne druge okupacije i drugih stradanja na ovom prostoru“, naglasio je Bakić.

Uz izražavanje zahvalnosti Ministarstvu kulture i informiranja i Ministarstvu obrane, gradonačelnik Bakić zahvalio je i dragim gostima, autorima izložbe, kao i Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji s kojim Grad Subotica surađuje upravo onako kako je dogovoreno i najavljeno sredinom veljače ove godine.  

„Pred nama je suradnja i na drugim poljima ali, kako kaže predsjednik Vučić – 'Tko nema kulturu sjećanja, on ne može imati ni snagu za budućnost'. I zato ovakve teme i ovakvi događaji moraju biti integralan dio saradnje“, poručio je gradonačelnik Bakić.

14300_5.jpg

Mlađen Cicović, među inim, rekao je da ovu izložbu, pored njenih osnovnih vrijednosti, vidi i kao veliki doprinos našoj kulturi sjećanja u vreme kada za ovo važno svojstvo čovjeka i društva ima sve manje vremena i pravog načina da se njeguje i  poštuje.

„Decenijama se zataškavala istina o Jasenovcu, čak toliko da ni u susjednim državama, a kamoli dalje u svijetu nisu znali ni da je postojao taj strašni logor, ta  paklena industrija smrti“, naglasio je Cicović.

14300_3.jpg

Naveo je da je suradnja Republike Srbije i Republike Srpske uvijek bila  dobra i konstruktivna i da je sada na najvišoj razini.

„To je, pored ostalog, i garancija naše narodne i državne snage i sposobnosti da budemo spremni i da nikad ne dozvolimo da se ponovi takav zločin nad srpskim narodom, ma gdje on živio.“, naglasio je Mlađen Cicović.

Tanja Tuleković rekla da se izložba sastoji iz nekoliko cjelina kojima je dat kronološki pregled povijesnih događanja i da je Donja Gradina najveće stratište Koncentracijskog logora Jasenovac.

14300_4.jpg

Podsjetila je da je prema procjenama nastalim  krajem 20. stoljeća samo u Donjoj Gradini ubijeno oko 360.000 nevinih žrtava logora Jasenovac i da je 1946. godine objavljen elaborat Zemaljskog povjerenstva za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u kome je procijenjeno da je u sustavu Koncentracijskog logora Jasenovac ubijeno između 500.000 i 600.000 ljudi, s naglaskom da taj broj nikada neće moći konačno utvrditi.

Multimedijalna izložba „Koncentracijski logor Jasenovac 1941-1945. godine“, čiji su autori Tanja Tuleković i Dejan Motl, otvorena je do 15. lipnja.

 14300_6.jpg