Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena deseta sjednica Skupštine Grada Subotice

02.06.2021.

„Na dnevnom redu sutrašnje, desete sjednice Skupštine grada imat ćemo deset točaka među kojima je i donošenje Odluke o obavljanju komunalne djelatnosti upravljanja komunalnim otpadom. Ukoliko ta odluka bude usvojena, a nadam se da hoće, stvorit će se pravni uvjeti i pravni temelj funkcioniranja Regionalnog deponija u punom kapacitetu“, rekao je predsjednik Skupštine Grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, održanoj povodom desete sjednice Skupštine grada, a koja je zakazana za četvrtak, 3. lipnja 2021. godine, s početkom u 9.00 sati.

14314_1.jpg

Uz zaključak da je „Regionalni deponij“ d.o.o. Subotica i danas jedno od najsuvremenijih odlagališta u Republici Srbiji, Pásztor je podsjetio da ono nije postojalo, odnosno nije funkcioniralo u vrijeme kada je donesena još uvijek važeća odluka o obavljanju komunalne djelatnosti upravljanja komunalnim otpadom.

„Suština ove odluke je da će biti nabavljena nova vozila, odgovarajući spremnici i da će se povećati broj zaposlenih u narednom razdoblju. Odluka definira temeljne pojmove, metode i aktere procesa prikupljanja otpada i prvi put se identificira Regionalni deponij u cjelokupnom sustavu upravljanja otpadom. Naravno, ništa se neće dogoditi preko noći. Nova odluka je usuglašena sa Zakonom o upravljanju otpadom, ali se sve mjesne zajednice još trebaju uvesti u ovaj novi sustav. Dok se u cijelosti ne prijeđe na provedbu ove nove odluke, važit će i neki dijelovi stare odluke, a cijeli ovaj proces teći će postupno i u suradnji s građanima“, naglasio je Pásztor.

Govoreći o petoj točki dnevnog reda – Donošenje Rješenja o davanju suglasnosti na Prvu izmjenu programa poslovanja Javnog komunalnog poduzeća „Vodovod i kanalizacija“ – rekao je da je ova točka iznimno važna jer se Grad Subotica natječe u okviru programa „Čista Srbija“ koji se financira iz kredita, prema ugovoru koji je država potpisala s Narodnom Republikom Kinom.

„Trenutačno je u tijeku priprema za drugu grupu lokalnih samouprava u koje spada i Grad Subotica. Javno komunalno poduzeće 'Vodovod i kanalizacija' treba izmijeniti program poslovanja jer su za izradu projektne dokumentacije potrebna sredstva u visini od 8,9 milijuna dinara. Polovicu ovoga iznosa pokriva Grad iz vlastitih sredstava, a drugu polovicu u iznosu od skoro 4,5 milijuna dinara  JKP 'Vodovod i kanalizacija', te se radi toga treba izmijeniti program poslovanja.  Ukoliko Grad Subotica bude uspješno aplicirao  u okviru programa 'Čista Srbija', a Skupština grada za to stvori pravne uvjete, imat ćemo najveće investicije u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu  u proteklih pet decenija. Plan je izgraditi 110 kilometara kanalizacijske mreže – 50 kilometara u Subotici, 10 na Paliću, 25 u Bajmaku i 25 kilometara u Čantaviru. U Bajmaku i Čantaviru izgradit će se i pročistač“, naglasio je dr. Bálint Pásztor.

14314_2.jpg

Na sjednici će se, naveo je, donijeti i Odluka o konsolidiranom završnom računu Grada Subotice za 2020. godinu, kao i Odluka o izmjenama Statuta Grada Subotice.

„Skupština grada se po četvrti put bavi izmjenama Statuta Grada Subotice. Usvajanjem ove točke zaokružit će se postupak izmjene Statuta, odnosno uvođenja bunjevačkog jezika u službenu i ravnopravnu uporabu kao četvrtog jezika na području grada Subotice. Na prošloj  sjednici Skupštine grada izmijenjen je Statut, uveden je bunjevački jezik u službenu, ravnopravnu uporabu. Nakon toga,  Nacionalno vijeće bunjevačke nacionalne manjine je, 17. svibnja donijelo odluku o tradicionalnim nazivima naseljenih mjesta na bunjevačkom jeziku na području grada Subotice i ti nazivi objavljeni su 19. svibnja u 'Službenom listu' AP Vojvodine i 'Službenom listu' Grada Subotice. Naš Statut ima jedan tablični prikaz svih naseljenih mjesta, odnosno njihovih naziva na svim jezicima koji su u službenoj uporabi i tu tablicu treba dopuniti s jednom kolonom naziva naseljenih mjesta na bunjevačkom jeziku. Skupština Grada Subotice, dakle, donosi samo jednu deklarativnu odluku“, zaključio je dr. Bálint Pásztor.