Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Suradnja u području kulture Grada Subotice i Ruskog doma u Beogradu

02.06.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas u Gradskoj kući s ravnateljem Ruskog centra za znanost i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu Jevgenijem Baranovom,  s kojim je razgovarao o kulturnoj suradnji, razmjeni i međusobnom ustupanju kulturnih programa i znanstvenih sadržaja između grada Subotice i Ruskog doma, kao i o koordiniranju i zajedničkoj organizaciji različitih projekata iz područja znanosti i kulture. Sastanku organiziranom uoči promocije dokumentarnog filma „75 godina poslije“ u Velikoj vijećnici Gradske kuće, koji svjedoči o našem sugrađaninu Dragoljubu Kaporu i dirljivoj priči o Ruskinji Mariji Meljničenko, gledano u kontekstu rata 1944/45. godine, prisustvovali su član Gradskog vijeća zadužen za područje gospodarstva, Srđan Samardžić, i čelnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, iz Subotice.

14317_1.jpg

Nakon sastanka u Zelenoj dvorani Gradske kuće, Srđan Samardžić je, prije projekcije filma „75 godina posle“ u Velikoj vijećnici, u ime lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje osobno ime pozdravio nazočne i zahvalio udruzi „Aleksandar Nevski“ što je na ovaj način ostavila dragocjeno svjedočanstvo o  junačkoj borbi naših predaka u Drugom svjetskom ratu i bratskoj pomoći koju im je u njoj pružio ruski narod.

„Zahvaljujem  i Ruskom domu u Beogradu na potpori koju je skupa s nama pružio ovom filmu. Zlo koje se nazivalo nacizmom i fašizmom, kao i puno puta ranije u povijesti, samo pod drugim imenima, pokušalo je pobijediti dobro. Tama da nadvlada svjetlost. Laž istinu. A pobijedila je ljubav. Ljubav prema bližnjem svome. Ona ljubav koja ide srcem na bajonete, koja odgovara molitvom i pjesmom na iskušenja i stradanja. Čistom dušom i snagom pravednika“, rekao je Samardžić.

Večerašnja svečanost, dodao je, u čast je i slavu svih naših subotičkih junaka koji su položili svoje živote skupa sa suborcima iz Crvene armije u borbi za oslobođenje, ali i u borbi za obranu vječnih ljudskih vrijednosti i civilizacijskih dostignuća.

14317_2.jpg

„Njih sve predstavlja danas jedan od posljednjih živih svjedoka te borbe, naš sugrađanin Dragoljub Kapor. Sa svojih 95 godina Kapor može posvjedočiti o ovim događajima kroz vlastitu životnu priču, ali i posvjedočiti kako je nekada snažno bilo sjećanje na osloboditelje koje je vremenom blijedilo, pa su i počasti, koje su sve rjeđe odavane, postale nedostojne njihovog podviga“, naglasio je Samardžić.

Rekao je kako posljednjih godina u Srbiji i Subotici ispravljamo tu nepravdu.

„Osnažujemo kulturu sjećanja. Velike obljetnice i velike ljude slavimo onako kako su zaslužili. Dragocjene uspomene ovog subotičkog borca otrgnute su od zaborava kroz ovaj projekt. Time je sačuvana priča o hrabrosti, patriotizmu i bratskoj slozi s ruskim narodom“, zaključio je Srđan Samardžić.

Predsjednica  Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, Alla Bartošić, navela je da Društvo 3. lipnja puni 16 godina i da film „75 godina posle“ govori višestoljetnoj duhovnoj bliskosti Rusije i Srbije, zajedničkoj borbi protiv fašizma i osjećanjima prijateljstva i ljubavi između naših naroda.

14317_3.jpg

„Snimanje filma započeli smo prošle godine u povodu 75. obljetnice pobjede nad fašizmom i petnaeste obljetnice rada Društva, ali iz svima nama poznatih razloga film je završen uoči ovogodišnjeg Dana pobjede. Naša želja je da se sve što se dogodilo tijekom Drugog svjetskog rata nikada više ne ponovi, ali i da ostane u našoj svijesti i svijesti svih naših potomaka kao iskustvo koje ćemo zauvijek pamtiti“, rekla je Alla Bartošić.

14317_4.jpg

Ravnatelj Ruskog centra za znanost i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu Jevgenij Baranov, između ostalog, zahvalio je svima koji su pridonijeli snimanju ovog filma i naglasio da višedecenijski rad Ruskog doma omogućuje jačanje ukupnih odnosa između Srbije i Rusije i unaprjeđenje suradnje na polju kulture sjećanja.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su zbor SPC „Sveti Roman Melod“, recitator Tanja Guteša i skupina „Rjabinuška“ studija Olge Pugačove „Mon Miraž“.

14317_5.jpg