Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljen književni prvijenac Oliverе Balašević na Ljetnoj pozornici na Paliću

03.06.2021.

Na Ljetnoj pozornici na Paliću održana je promocija knjige Olivere Balašević pod nazivom „Planet dvorište“. Uoči kazališnog predstavljanja autoričinog književnog prvijenca, prisutnima na Ljetnoj pozornici u ime lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje osobno ime dobrodošlicu na prelijepi Palić poželio je Srđan Samardžić, član Gradskog vijeća Grada Subotice.

14327_1.jpg

Veliko mi je zadovoljstvo, rekao je tom prigodom Samardžić,  stajati večeras ovdje pred vama kako bi nakon duge pauze zajedno otvorili sezonu kulturnih događanja na Ljetnoj pozornici na Paliću kazališnim predstavljanjem knjige naše drage gošće Olivere Balašević.

14327_2.jpg

„Puno toga doživljenog teško je riječima opisati, ali autorica je u svom djelu autentično, originalno, maštovito i iskreno rekla kako je to odrastati, a sačuvati djevojčicu u sebi“, kazao je Srđan Samardžić.

„Kada je netko prije 52 godine dolazio u Suboticu uskom prugom, popularnim ’ćirom’, znači da ima puno toga pričati. Svoju djecu sam već  ’udavila’ i nekoliko tisuća čitatelja na sve četiri strane svijeta gdje je ova moja knjiga putovala u proteklih godinu dana, kad ja nisam mogla, kad ni vi niste mogli. Dobra večer Subotico“, rekla je Olivera Balašević otvarajući promociju svoje knjige „Planet dvorište“ pred subotičkom publikom.

Postoje gradovi, navela je, koji su sjedište neke općine, koji imaju puno raskrižja sa semaforima i kružnim tokovima i broje na desetine tisuća stanovnika, ali postoje i oni gradovi koji su opjevani u romansama, koji su upisani u životopise poznatih pisaca, sportaša, pjevača.

„Znate vi o čemu ja govorim, znate ali mislite da nije lijepo da to vi sami kažete. A, to je tako 'bački'. Zato je došla jedna odrasla djevojčica iz Banata da vam to naglas kaže. Iz jednog sličnog takvog grada u ravnici po broju stanovnika, iz Zrenjanina, a različitog taman koliko se i razlikuju Banat i Bačka. Sto je ulica u Subotici kao i u Zrenjaninu, i na tisuće kuća u njima i oko svake kuće dvorište. 'Planet dvorište', cijeli jedan svijet jedne ovdašnje djevojčice i nekog tamošnjeg dječaka. O tome sam vam željela večeras nešto ispričati, ali možda neću ni morati. Možda je pametnije da ovu priču sačuvam za nekoga tko je odrastao na betonu, u nekoj zgradi na četvrtom ili sedmom katu, ni ne znajući da je ostao zauvijek zakinut za svoj 'Planet dvorište', naglasila je Olivera Balašević.

14327_3.jpg

Zrenjanin je, rekla je, za nju oduvijek bio puno više od mjesta rođenja.

„Nikada kasnije u dokumentima nisam naišla na rubriku – mjesto odrastanja. O tome pomalo govori i ova moja knjiga. O odrastanju jedne djevojčice iz Zrenjanina, ispričana u prvome licu, u razdoblju od njene pete do petnaeste godine, u jednoj pomalo trošnoj kući u dvorištu s još šest dvorišnih stanova, u dugoj ulici koja je drugarski tekla uz Begej. I u jutro mirisala na pekarnicu, po danu na jorgovan, a predvečer na prženu kavu. Ova knjiga je ujedno i najsigurnija karta pomoću koje se može doći do te sakupljene ulice od koje danas postoji samo jedan mali djelić nje i to pod drugim imenom. Jer, nema više ni te kuće, ni tog dvorišta. I Begej je u tom dijelu presahnuo ostavivši za sobom onaj čuveni Most na suhom kao spomenik jednom savršenom djetinjstvu, pod ne baš tako savršenim rasporedom zvijezda“, rekla je Olivera Balašević.

Dirljivo sjećanje na djetinjstvo i njenu majku koja je – kako je Olivera Balašević ispričala tijekom kazališnog predstavljanja svog književnog prvijenca – postala heroina njezina djetinjstva od onoga trenutka kada je iz Begeja izvukla gredu i donijela je u njihovo dvorište u Ulici Borisa Kidriča, publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

14327_4.jpg

Nakon kazališnog predstavljanja knjige „Planet dvorište“, Srđan Samardžić i ravnatelj Narodnog kazališta u Subotici, Miloš Nikolić, predali su Oliveri Balašević bukete cvijeća.

Organizatori promocije književnog prvijenca Olivere Balašević na Ljetnoj pozornici na Paliću su Grad Subotica i Narodno kazalište.