Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otkriven spomenik Károlyu Biróu

04.06.2021.

Na Trgu republike, ispred Gradske kuće, danas je otkriven spomenik Károlyu Biróu (1864-1952), bivšem gradonačelniku Subotice koji je ostavio veliki trag u životu ovoga grada. Spomenik je otkrio inicijator njegovog podizanja, István Pásztor, predsjednik Skupštine AP Vojvodine i predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara, a posao je realizirala Fondacija „Károly Biró“. Ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsjednik Skupštine grada dr. Bálint Pásztor, članovi Gradskog vijeća, predstavnici političkih partija i udruga i brojni građani.

14331_1.jpg

Skupština Grada Subotice 28. svibnja 2020. godine jednoglasno je poduprla odluku o podizanju tri nova spomenika, među kojima je i spomenik Károlyu Biróu. Spomenik čini jedinstvenu cjelinu s prethodno postavljenom maketom Gradske kuće i oglasnim stupom koji sada ima novu ulogu.

Károly Biró bio je na čelu Subotice 16 godina, od 1902. do 1918. godine, ali u životu grada nije ostavio traga samo po duljini upravljanja, već i radi toga što je u tom razdoblju Subotica dobila izgled dostojan slobodnog kraljevskog grada. Najveće djelo koje je stvorio je Gradska kuća, prema projektu Jakoba i Komora, koja je svečano otvorena 1912. godine. Tada su svečano otvoreni i objekti na Palićkom jezeru – Velika terasa, Muzički paviljon, Ženski štrand i Vodotoranj.

Unatoč svemu ovome, u povijesti grada djelo Károlja Biróa nepravedno je zaboravljeno, a podizanjem spomenika dostojno se čuva uspomena na njega.

„Otkrivajući ovaj spomenik kao da prizivamo duha, doskora mnogi nisu znali kako izgleda Károly Biró, kao što nije poznata ni činjenica da je umro u bijedi i siromaštvu u 88. godini, ne zna se koja kuća mu je pripadala jer na njoj nema spomen ploče, kao što u Subotici ne postoji ulica koja nosi njegovo ime. Trebamo zahvaliti povjesničarima što je njegovo intelektualno naslijeđe i nešto malo stvari sačuvano. Njegovo ime nikada nije ukaljano, ni u vrijeme rata, ni u obavljanju javne službe, a opet je izbrisano iz povijesti grada“, naglasio je István Pásztor.

14331_2.jpg

Károly Biró sada je ponovno postao dio subotičke svakodnevice, rekao je Pásztor, podsjećajući kako je Biró govorio da će grad napredovati, ako se tada još uvijek nerazvijena poljoprivreda, industrija i trgovina skupa razvijaju.

„Zahvaljujući tome, grad i jeste napredovao, unatoč brojnim protivljenjima. Govorim o viziji razvitka grada čovjeka koji nije omalovažavao stanovnike, nije gledao s visine mentalitet Subotičana. Događaji su ga mogli slomiti, ali nisu. Nije se ponizio ni kada je bilo najteže. Subotica je šutjela, ali ljudi nisu zaboravili njegov duh. Zato je ovo praznik tog momenta. Subotica je jedinstveni grad, uvijek su je tri nacionalne zajednice doživljavale svojom, povijest obilježavaju razdoblja kada su živjeli jedni pokraj drugih, kao i razdoblja kada su bili jedni protiv drugih. Otkrivanje spomenika je prekretnica jer se njime briše taj nezdravi i za nas neprihvatljiv stav o svojatanju grada. Mi smo za zajednički napredak, zajedničku svakodnevicu“, naglasio je István Pásztor.

Javna i politička uloga Károlya Biróa, dodao je, zaslužuje poštovanje i može nam biti primjer.

„Subotica dobiva svoju ravnotežu koja joj je ideološkim pristupom oduzeta. Naš cilj je stvoriti urbanu sredinu srednjeeuropskog miljea, koji se razvija. Politička suradnja i pronalaženje partnera također se temelje na djelima i odgovornosti, poput čina postavljanja ovoga spomenika. Razrješenje Károlya Biróa bila je unutarnja mađarska stvar, nije smijenjen ulaskom srpske vojske, što je snažno podgrijevana gradska legenda od koje koristi imaju samo oni koji ne žele suradnju nacionalnih zajednica. To je uradilo nacionalno vijeće, koji je i odbilo njegov zahtjev za mirovinu, to je bio mađarsko-mađarski obračun u nepopravljivom postupku“, zaključio je István Pásztor.

14331_3.jpg

Sama skulptura djelo je mađarskih kipara Györgyi Lantosa i Istvána Mátéa, a izrađena je u ljevaonici Mihálya Antala u Subotici. Uz kip Károlya Biróa, postavljen je i stup za plakate u retro stilu na kojem se na srpskom, mađarskom, hrvatskom i engleskom jeziku mogu pročitati zasluge bivšeg gradonačelnika za Suboticu.