Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsjednik Skupštine Grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor otvorio 15. Međunarodni ultramaraton na Paliću

05.06.2021.

Predsjednik Skupštine Grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor danas je, kod Velike terase na Paliću, otvorio 15. Međunarodni ultramaraton na Paliću. Simboličnim presjecanjem vrpce od strane predsjednika Skupštine grada  Bálinta Pásztora i koordinatora u Srpskom atletskom savezu Gorana Čegara, otpočeo je ultramaraton na kojem ove godine sudjeluje osamdesetak matjecatelja iz osam zemalja. Točno u podne natjecatelji su počeli  utrke na šest sati i 24 sata, u polnoć počinje dvanaestosatna utrka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedjelju ujutru, u šest sati, počinje utrka  na 50 kilometara. Utrke se održavaju na međunarodno verificiranoj stazi i istodobno su i državna prvenstva (24 sata, 50 km i 100 km) i kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Organizatori međunarodnog ultramaratona su Ultramaratonski savez Srbije, Ultramaratonski klub „Paligo Palus i “Srpski atletski savez.

14339_1.jpg

Tim povodom, Bálint Pásztor rekao je, kako mu je iznimna čast što i ove godine može prisustvovati otvaranju 15. Međunarodnog ultramaratona na Paliću pokraj Palićkog jezera, i da je ova sportska manifestacija postala tradicionalna zahvaljujući našoj sugrađanki Elviri Jánosi, vrhunskoj sportašici koja je natječući se u ultramaratonu postigla rezultate koji se i dan-danas pamte u svijetu.

„Elvira Jánosi  dobila je 1995. godine nagradu  'Pro urbe' Grada Subotice, potpuno zasluženo, a nakon završetka sportske karijere, postala je trener i organizator ultramaratona. Zahvaljujući upravo njoj, danas smo domaćini državnog prvenstva koje je ujedno i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Zahvaljujem  i Srpskom atletskom savezu, koordinatoru u Savezu Goranu Čegaru, Ultramaratonskom savezu Srbije i Ultramaratonskom klubu „Paligo Palus'“, naglasio je Bálint Pásztor.

14339_2.jpg

Jučer smo otkrili spomenik Károlyu Biróu, rekao je, bivšem gradonačelniku Subotice u razdoblju od 1902. do 1918. godine koji nije izgradio samo velelebnu Gradsku kuću, već i Veliku terasu,  Glazbeni paviljon, Ženski štrand i Vodotoranj.

„Ovo govorim zato što su sve ove građevine podignute uz ultramaratonske staze i možemo reći da će natjecatelji ultramaraton istrčati u okružju ovih naših najljepših građevina. Natjecateljima želim sve najbolje, dobre vremenske uvjete i dobar vremenski rezultat“, rekao je dr. Bálint Pásztor, i dodao da je subotička lokalna samouprava poduprla ovu manifestaciju i istom prigodom uručio je Elviri Jánosi  barjak Grada Subotice.

14339_3.jpg

Prisutne su pozdravili i sudionicima 15. Međunarodnog ultramaratona poželjeli puno uspjeha u predstojećim utrkama, predsjednica Vijeća Mjesne zajednice „Palić“, Márta Dobó i koordinator u Srpskom atletskom savezu Goran Čegar.

14339_4.jpg

Ova sportska manifestacija, koja se tradicionalno održava 5. i 6. lipnja na Paliću  proteklih godina dobila je brončano priznanje od Međunarodnog ultramaratonskog saveza (IAU). Natjecanje se nalazi u međunarodnom kalendaru, a rezultati će biti uvršteni na međunarodnoj rang-listi.

14339_6.jpg

Rezultati 15. Međunarodnog ultramaratona na Paliću

Pobjednik dvadesetčetverosatnog  ultramaratona (Prvenstvo Srbije na 24 sata - seniori) je Mihal Šulja (47) koji je bio pobjednik i prošlogodišnjeg, 14. Međunarodnog ultramaratona. Šulja je napravio 404 kruga i pretrčao 214 kilometara, drugo mjesto zauzeo je Saša Gacik, a treće Miljan Dimitrijević.

Na Prvenstvu Srbije na 24 sata za seniorke prvo mjesto osvojila je, kao i prošle godine, Valentina Nejković (44 godine, napravljeno 258 krugova), druga je bila Vitaminka Zrnić, dok je treće mjesto izborila Zorica Vukov iz UK „Paligo Palus“ Palić. Ramona Ianas iz Rumunjske pobjednica je u apsolutnoj kategoriji s 349 krugova.

14339_7.jpg

U utrci na 100 kilometara koje se bodovalo za Prvenstvo Srbije, trijumfirao je Veljko Popović.

Na Prvenstvu Srbije na 50 kilometara do kraja se vodila neizvjesna borba za titulu prvaka. U muškoj konkurenciji slavio je Miloš Dragović, ispred Edvárda Halásza (UK „Paligo Palus“ Palić) i Uglješe Nikolića.