Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena izložba „Tako su govorili naši preci“ i predstavljena knjiga Igora Mirovića „Povratak u Logos“

07.06.2021.

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ večeras je otvorena izložba „Tako su govorili naši preci“, koju je priredilo Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore i održana književna večer na kojoj je predstavljena knjiga „Povratak u Logos“ Igora Mirovića, predsjednika Pokrajinske vlade.  Na otvaranju izložbe koja za cilj ima osuvremeniti i aktualizirati poznate povijene osobe i pojedina povijesna razdoblja  srpskog naroda u Crnoj Gori, nazočne je pozdravio Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore, dok je izložbu otvorio Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske. Uz autora knjige „Povratak u Logos“ Igora Mirovića, gosti književne večeri bili su Dragan Stanić i književnici Budimir Dubak i Selimir Radulović. Otvaranju izložbe i književnoj večeri nazočili su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pokrajinski tajnik za gospodarstvo i turizam Nenad Ivanišević.

14342_1.jpg

Momčilo Vuksanović  tom je prigodom rekao kako se Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore više od 20 godina bori za očuvanje tradicijskih vrijednosti srpskog naroda na prostoru Crne Gore.

14342_7.jpg

„Izložba „Tako su govorili naši preci“ naš je odnos prema problemima koje kao srpski narod imamo u Crnoj Gori. Pokušavamo pokazati da je prisutna tisućljetna postojanost srpskog naroda na prostorima Crne Gore. To nedvojbeno govore citati na ovim panoima i to niti jedan drugi narod i nacionalna zajednica u Crnoj Gori ne može ponuditi. Riječ je o citatima od Svetog Jovana Vladimira, pa do Petra Lubarde i blaženo upokojenog mitropolita Amfilohija. Zahvaljujem Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi na pomoći koju su nam pružili jer smo mi već pet godina potpuno izopćeni iz državnih institucija Crne Gore zato što smo se okrenuli prema svom narodu“, naglasio je Vuksanović, i dodao da je Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore tijekom protekle dvije decenije putem nakladničke djelatnosti ulagalo ogromne napore kako bi srpski narod u Crnoj Gori očuvao vlastiti identitet.

Otvarajući izložbu, Dragan Stanić rekao je kako svi trebaju njegovati kulturu sjećanja, na način kako je to zaista i bilo i ne praviti krivotvorine.

14342_3.jpg

„Izložba „Tako su govorili naši preci“ upravo to i radi – obara krivotvorine. Ova izložba nam je potrebna da nas uvijek podsjeti kakva je Crna Gora, kako je mislila, kako je osjećala, za što je stavljala svoju glavu na panj. Neka Crna Gora bude samostalna kao država i za vječna vremena, ali neka se ne odriču onoga što jeste, a to je da smo dio istoga naroda, iste kulture, istoga jezika, iste crkve. Sve nam je, praktički, isto,  razlikuju nas tako sitne stvari da na njih ne treba gubiti vrijeme. Trebamo ići skupa i graditi zajednički budućnost tako što ćemo stvarati taj naš kulturni prostor i tako jačati i u ekonomskom, i u državno-pravnom i u svakom drugom pogledu“, rekao je Dragan Stanić.

14342_4.jpg

Obraćajući se medijima uoči književne večeri, Igor Mirović izjavio je da je u njegovoj posljednjoj, trećoj knjizi poezije „Povratak u Logos“ sabrao neka svoja razmišljanja o aktualnim zbivanjima u svijetu i izazovima s kojima se susreće običan čovjek.

„Neke pjesme su i proročke, u studenom 2019. godine napisao sam pjesmu o virusima iz dubokih špilja koji nas vrebaju, a ovaj trenutak kada su se ti virusi malo primirili iskoristili smo kako bi predstavili moju knjigu i predstavili, zapravo, drugu stranu mojega života. Onu stranu koja me je još kao srednjoškolca obuzela jer sam još osamdesetih godina sudjelovao na pjesničkim susretima i bio zapažen u tim mlađim danima“, rekao je Mirović.

14342_5.jpg

Uz podsjećanje da je 1994. godine objavio svoju prvu knjigu pjesama („Nebo nad Vizantijom” (Nebo nad Bizantom), a 2004. godine i drugu („Kremen plamen“), Mirović je rekao da je sada aktualna njegova treća knjiga „Povratak u Logos“ jer je, kako je naveo, vječita čovjekova borba s unutarnjim nemirima, s preispitivanjem vlastitog života, vlastite uloge, uloge njegove okolice.

„Jedan dio pjesama ima i nacionalnu notu, pjevam i o Svetozaru Miletiću, o Jaši Tomiću, o najvažnijim osobama iz povijesti Srba u Vojvodini. Na tragu posljednjeg ciklusa u mojoj knjizi nastat će i nova knjiga koja će, nadam se, svjetlost dana ugledati do kraja ove godine pod radnim naslovom 'Razgovori u svetioniku' (Razgovori u svjetioniku). Taj posljednji ciklus u ovoj knjizi o kojoj ćemo večeras govoriti – 'Svetionici' (Svjetionici) – zapravo nam  treba osvijetliti  put u neko buduće vrijeme“, naglasio je Igor Mirović.

14342_6.jpg