Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Humana subota“ na Velikoj terasi na Paliću

09.06.2021.

Tradicionalna akcija dragovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa Subotica pod nazivom „Humana subota“ održat će se u subotu, 12. lipnja 2021. godine, od 09.00 do 13.00 sati na Velikoj terasi na Paliću, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Crvenog križa. Slogan ove, 19. po redu akcije koju će Gradska organizacija CK Subotica provesti u suradnji sa Službom za transfuziju krvi subotičke Opće bolnice je „Daj krv. Neka sva srca kucaju“.

14346_1.jpg 

Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, izjavio je da subotička lokalna samouprava od ove godine snažnije podupire sve akcije dragovoljnog darivanja krvi koje provode Gradska organizacija Crvenog križa i Služba za transfuziologiju Opće bolnice.

„Od ove godine u proračunu grada namijenjena su sredstva za akcije dragovoljnog darivanja krvi u iznosu od 1,7 milijuna dinara. Budući da se akcije dragovoljnog darivanja krvi ne tretiraju kao okupljanja građana i ujedno se ne odlažu, a riječ je o općem interesu, koristim ovu prigodu pozvati sve sugrađane da dođu u subotu na Veliku terasu na Palić i budu dio akcije 'Daj krv. Neka sva srca kucaju', naglasio je Đukanović.

14346_2.jpg

Do kraja godine, dodao je, organizirat će se više od 20 akcija dragovoljnog darivanja krvi od kojih će, kako je naveo, dvije akcije biti velike, poput akcije „Humana subota“, dok će ostale biti provedene u mjesnim zajednicama, fakultetima i institucijama.

Stručni suradnik u Gradskoj organizaciji Crvenog križa, Nevena Lukić, zahvalila je lokalnoj samoupravi na kontinuiranoj potpori Crvenom križu, predstavila akciju „Humana subota“ i pozvala sve građane Subotice da se u subotu odazovu ovoj akciji dragovoljnog darovanja krvi.

14346_3.jpg

Akciju „Humana subota“ svojom nazočnošću i sudjelovanjem u istoj poduprijet će  Zavod za javno zdravlje Subotica kao i Centar za unaprjeđenje zdravlja i prevenciju bolesti pružajući zainteresiranim građanima besplatne zdravstvene preglede (određivanje indeksa tjelesne mase, mjerenje visine i tjelesne težine, metaboličke starosti organizma, mjerenje ugljičnog monoksida  u izdisaju zraka kod pušača, mjerenje kolesterola, triglicerida i šećera u krvi, kao i krvnog tlaka).

Na  dan  akcije, uz  prikaz  knjižice  dragovoljnog darivatelja, JP „Subotica-trans“  osigurat će besplatan prijevoz autobusnom linijom br. 6 od 8.00 do 15.00 sati.

Doručak će se služiti od 8.00 do 10.00 sati. U  10.00 sati  za sve dragovoljne darivatelje krvi i članove njihovih obitelji služit će se tradicionalni ručak – vojnički grah, a dragovoljnim darivateljima krvi osiguran je doručak zahvalnosti uz, sada već, tradicionalnu potporu Udruge pčelara „Pčela“. Dragovoljni darivatelji  krvi bit će u mogućnosti voziti se katamaranom.