Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica obilježila Spasovdan (Uzašašće)

10.06.2021.

Pravoslavni vjernici Subotice svečano su danas proslavili Spasovdan – blagdan crkve Svetog Uznesenja Gospodnjeg, koji se blaguje od izgradnje ove bogomolje u 18. stoljeću, kao svojevrsna slava grada. Ove godine uloga domaćina i kuma slave pripala je gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

14350_1.jpg

Praznovanje je započelo Svetom Liturgijom koju je predvodio protojerej Miodrag Šipka, arhijerejski namjesnik novosadski prvi, uz koncelebraciju svećenika iz Subotice, Novoga Sada iz drugih gradova. U molitvi je također sudjelovao i iguman starog manastira Bođani, otac Zaharije.

Svečanom bogoslužju, uz gradonačelnika Bakića sa suprugom, prisustvovali su i vijećnici u Skupštini grada, pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog vijeća, šef kabineta gradonačelnika, direktori javnih ustanova, javnih i javno-komunalnih poduzeća, tajnici Gradske uprave i predstavnici zavičajnih udruga, kao i gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici Zdenko Gruber i počasni konzul Republike Italije Carmine Tarallo.

Nešto posle deset sati litija koju je predvodio gradonačelnik prošla je centralnim gradskim ulicama, zadržavši se ispred Gradske kuće i na raskrižju Zmaj Jovine i ulice Đure Đakovića, gdje je čitano evanđelje, uz molitve za zdravlje, napredak i blagostanje svih Subotičana.

14350_2.jpg

Arhijerejski namjesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić, u svojom govoru  zahvalio je gradonačelniku Bakiću na njegovom kumstvu i naglasio da je dar crkvenih odora  svećenicima i đakonima, koje je kum s obitelji priložio, dragocjen za zajednicu, jer su to liturgijske  odore potrebne svakom svećeniku i koje će dugo godina uljepšavati Svete Liturgije u najstarijoj crkvi u gradu Subotici.

Na večernjoj misi gradonačelnik Bakić predao je zalog kumstva obitelji Rankov, koja će tu veliku čast imati sljedeće godine. Tom prigodom zahvalio je na povjerenju koje je dobio i počasti koja mu je ukazana izborom za ovogodišnjeg kuma, o čemu je odlučeno još prije njegovog stupanja na dužnost gradonačelnika. Nakon toga, podsjetio je prisutne da se Uzašašće Gospodina slavi u Subotici skoro puna tri stoljeća, otkad su, 1726. godine podignuti svodovi crkve posvećene tom blagdanu.

14350_3.jpg

„Svaki Srbin koji je dolazio u ove krajeve, bilo u šesnaestom, osamnaestom i dvadesetom stoljeću ili danas, najprije je skrbio o svojoj vjeri. Da je očuva, da je osnaži, da joj podigne i uljepša dom. Crkvu, koja nas sve okuplja, kako međusobno, tako i s onima koji su nas napustili i onima koji se nisu još niti rodili. Decenijama je ovo zdanje bilo u lošem stanju, a sada je veličanstveno, kroz trud i darivanje vjernog naroda ali i potporu grada i države“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Nakon ovih riječi, osvrnuo se na odnos Subotice prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim poglavarima.

„Subotica je imala poseban odnos s u miru upokojenim patrijarhom Irinejem, a Njegova svetost patrijarh Porfirije njegov je dostojni nasljednik, koga Subotičani također dobro poznaju i s kojim će unaprjeđenje odnosa Crkve i države nastaviti u najboljem smjeru, na radost svih nas vjernika“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

14350_4.jpg

Predajući kumstvo obitelji Rankov, naglasio je njihov doprinos subotičkom duhu i ugostiteljstvu i poželio da im ta velika čast bude na radost, zdravlje i spasenje. Čestitajući još jednom svim okupljenima slavu gradonačelnik je naglasio kako će Grad Subotica i on osobno uvijek biti tu, kako za Srpsku pravoslavnu crkvu u cjelini, tako i za Eparhiju bačku i Arhijerejsko namjesništvo subotičko.

Nakon večernje mise, uslijedio je kulturno-umjetnički program u porti crkve, uz tradicionalne i duhovne pjesme koje je izvodio crkvenih zbor „Sveti Roman Melod“ uz sudjelovanje  brojnih mladih Subotičana.

14350_5.jpg