Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Svjetski dan dragovoljnih darivatelja krvi

14.06.2021.

Gradska organizacija Crvenoga križa Subotica danas je dodjelom plaketa dragovoljnim darivateljima krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 35, 50, 75 i 100 puta danu krv, kao i kolektivima, dobitnicima plakete „Široko srce“ obilježila Svjetski dan dragovoljnih darivatelja krvi – 14. lipnja. Na svečanosti organiziranoj u povodu toga u Velikoj vijećnici Gradske kuće, nagrađenim dragovoljnim darivateljima krvi za njihov plemeniti čin darivanja priznanja je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

14357_1.jpg

Obraćajući se nazočnima u Velikoj vijećnici, gradonačelnik Bakić u ime Grada Subotice i svoje osobno ime zahvalio je svima koji danas primaju više nego zasluženo priznanje za svoju veliku humanost.

„Darivati krv više desetina, pa i više od stotinu puta uistinu je podvig za svako poštovanje i nešto što kao društvo trebamo naglašavati i vrednovati. Dragocjenost vaše humanosti nikada nije bila jasnija nego u ovo doba pandemije za koju se nadamo da je, barem u svojem najgorem izdanju, zauvijek iza nas. Vi ste bili ti na koje je naš zdravstveni sustav uvijek mogao računati za prijeko potrebne količine krvi, a kojima ste spasili brojne života. Želim i pred vama danas reći da ćete uvijek imati potporu vašega grada“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Uz podsjećanje da je u gradskom proračunu za ovu godinu predviđeno 1,68 milijuna dinara za  akcije dragovoljnog darivanja krvi i da su sredstva usmjerena na Gradsku organizaciju Crvenoga križa koja, kako je rekao, svoju misiju obavlja na najvišoj razini, naglasio je da Crveni križ u Subotici predstavlja istinskog partnera Grada Subotice na zajedničkom trudu u cilju poboljšanja zdravlja i kvalitete života Subotičana.

14357_2.jpg

„Ove godine bio sam česti gost na svečanostima Crvenoga križa, ne samo radi toga što proslavljamo 135. obljetnicu njegovog postojanja u Subotici, već i zbog istinske predanosti i kvalitete svih akcija koje provodi vodstvo lokalne organizacije koje se osobito istjecalo tijekom teških dana 2020. godine, kada smo zajedničkim snagama brojnim našim sugrađanima olakšali sve teškoće koje je donijela pandemija“, rekao je Bakić.

Čestitajući, još jednom, svim dobitnicima priznanja, naglasio je kako zna da oni nisu bili tako posvećeni darivatelji radi bilo kakve nagrade.

„Mi vas danas darivamo, prije svega kako bi izrazili zahvalnosti i kako bi ohrabrili i druge naše sugrađane da se ugledaju na vaš primjer, kao što ćemo i svi mi  osobno pokušati – postati darivatelji ako do sada nismo bili, ili krv davati češće ako smo imali iskustvo darivanja“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Tajnik Gradske organizacije Crvenoga križa Subotica dr. Siniša Trajković izrazio je zadovoljstvo što je ovaj događaj, priređen skupa s Gradskom upravom Grada Subotice, sa željom da se iskaže duboko poštovanje i zahvalnost dragovoljnim darivateljima krvi iz ovoga grada, zahvalnost za, kako je naveo, tisuće spašenih života njihovom humanošću, čovjekoljubljem i nesebičnošću.

14357_3.jpg

„Hvala vam u ime svih onih kojima ste spasili život ili olakšali patnju. Danas, na Svjetski dan dragovoljnih darivatelja krvi iskoristit ćemo prigodu u ime lokalne samouprave i Crvenoga križa Subotice, a sukladno pravilniku o dodjeli priznanja dragovoljnim darivateljima krvi Crvenoga križa Srbije, zahvaliti darivateljima koji su u proteklih godinu dana krv darivali po 35, 50, 75. ili 100. put. Nismo zaboravili ni dragovoljne darivatelje koji su krv dali više od 100 puta. Zahvalit ćemo vam priznanjima, plaketama i skromnim darovima u želji da svaki naredni Svjetski dan dragovoljnih darivatelja krvi obilježimo skupa i u što većem broju i da našem gradu uz epitete „grad kulture“ i „grad sporta“ dodijelimo i epitet „grad humanosti““, naglasio je Siniša Trajković.

Nazočnima u Velikoj vijećnici Gradske kuće obratila se i dr. Anastazija Mrđa, načelnica Službe za transfuziologiju Opće bolnice Subotica.

14357_5.jpg

Plaketa „Široko srce“ za postignute rezultate na omasovljavanju dragovoljnog darivanja krvi u 2020. godini u kategoriji srednjih škola dodijeljeno je Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, u kategoriji naseljenih mjesta Mjesnoj zajednici „Čantavir“, dok je u kategoriji poduzeća, ustanova i kompanija dodijeljeno tvornici „Pionir“.

14357_4.jpg