Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održan okrugli stol na temu „Povjerenje u institucije“ – Kome prijaviti nasilje?

15.06.2021.

Predsjednik Skupštine Grada Subotice dr.sc. Bálint Pásztor danas je, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, zajedno s pokrajinskim zaštitnikom građana – ombudsmanom, prof. dr. Zoranom Pavlovićem bio domaćin okrugloga stola na temu „Povjerenje u institucije“ – Kome prijaviti nasilje? Skup je organiziran u cilju cjelovitog sagledavanja problema, potreba i sastavljanja zajedničkih zaključaka i prijedloga za unaprjeđenje i adekvatnu zaštitu ljudskih prava i prava djeteta.

 14359_1.jpg   

Bálint Pásztor, obraćajući se medijima uoči skupa u Velikoj vijećnici, izrazio je zadovoljstvo što je pokrajinski ombudsman upravo u Subotici organizirao skup o, kako je rekao, nažalost uvijek aktualnoj temi prisutnoj u društvu, a ta tema je nasilje, povjerenje u institucije, kome prijaviti nasilje.

Uz zaključak kako Subotica, kada je riječ o nasilju, ne odudara puno od pokrajinskog i republičkog prosjeka, naveo je da se vršnjačko nasilje, obiteljsko nasilje i svako drugo nasilje javljaju u našem društvu isto kao i u svakom drugom društvu.

„Ima puno frustracija u našem društvu, što je tipično za zemlje u tranziciji. Zato je dobro što postoje ovakvi skupovi na kojima nazoče i predstavnici policije, tužilaštava, sudova, ustanova socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kao i predstavnici medija i organizacija civilnoga društva. Povodom ovog pitanja, mediji imaju ogromnu odgovornost, isto kao i političari, neovisno od toga je li riječ o lokalnoj, pokrajinskoj ili republičkoj razini“, naglasio je Pásztor.

14359_2.jpg 

Jedna konferencija, dodao je, ne može umanjiti  prisutnost  nasilja u društvu, ali svakako može ukazati na postojanje ovoga problema.

„U našem zakonodavstvu učinjeni su pomaci, mislim da imamo relativno dobre zakone koji reguliraju ovo područje, ali isto kao i u drugim sferama našega života, imamo problem u primjeni tih zakona. Vjerujem da ćemo u suradnji s relevantnim državnim tijelima, institucijama, ustanovama i organizacijama u nekoj mjeri uspjeti smanjiti prisutnost nasilja, te da ćemo doći do toga da žrtve nasilja u većem broju nadležnim tijelima prijavljuju ove slučajeve, jer se bez toga ne može boriti protiv pojave nasilja“, naglasio je dr. Bálint Pásztor.

Pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović rekao je kako je Subotica prvo mjesto u njegovoj karijeri gdje je progovorio o ovoj temi kada je promovirao i svoju „životnu temu“ – „Zaustavimo nasilje i nulta tolerancija nad nasiljem“, prije više od deset godina.

14359_3.jpg 

„Ovo je jedan kontinuirani rad, moj osobno, ali i institucije na čelu koje se trenutačno nalazim. Bez zajedničke suradnje sviju nas, počevši od sredstava javnog priopćavanja, profesionalaca i organizacija civilnog društva, nećemo moći doći do tog rezultata, a to je nulta tolerancija na nasilje. Kako bismo mogli donijeti zajedničke zaključke, morat ćemo na  tome skupa raditi. Ovo nije nova tema, ovo nije ništa spektakularno o čemu se ranije nije govorilo, ali činjenica je da se to mora učiniti preventivno. Rezultata rada neće biti bez preventivnog rada i pripreme procedura  prema kojima ćemo svi morati postupati, ne samo državna tijela, nego i svi oni kojima je stalo do dobrobiti, kako odraslih tako i onih koji su naša budućnost, a to su naša djeca“, poručio je Zoran Pavlović.

14359_4.jpg 

Nakon skupova u Novom Sadu i Subotici, pokrajinski zaštitnik građana organizirat će okrugli stol na istu temu u Sremskoj Mitrovici, nakon čega će na plenarnom skupu, koji ombudsman planira organizirati na jesen, biti sumirani zaključci sa sva tri održana okrugla stola, a donijet će se i preporuke i prijedlozi čija bi realizacija doprinijela jačanju povjerenja u institucije, učinkovitijoj koordinaciji i suradnji relevantnih aktera, u cilju zaštite i unaprjeđenja ljudskih prava.