Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljen Dječji festival glazbe i pokreta „Palićke notice“

15.06.2021.

„U petak, 18. lipnja, na Paliću održat će se Dječji festival glazbe i pokreta 'Palićke notice' uz sudjelovanje velikog broja djece ne samo iz Subotice, već i gostiju iz Novoga Sada i Beograda. Festival podupiru Grad Subotica i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise i nacionalne manjine, kao oblik potpore razvitku inkluzivne svijesti. Nastup je do sada potvrdilo 15 sudionika, među kojima su škole, udruge i ustanove socijalne zaštite, a Festival će otvoriti gradonačelnik Stevan Bakić“, rekla je tajnica Tajništva za društvene djelatnosti, Jasmina Stevanović, na današnjoj  tiskovnoj konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući.

14364_1.jpg

Lokalna samouprava, dodala je, partner je OISŠ „Žarko Zrenjanin“ u organizaciji jedne ovako važne manifestacije prije svega radi činjenice da je Subotica mjesto gdje se različitost prepoznaje, prihvaća, poštuje i gdje se uz različitost živi.   

„Iznimno je važno da djeca iz osnovnih škola i djeca s poteškoćama u razvitku prepoznaju koliko su važni jedni drugima, koliko znače jedni drugima, kao što je važno da u djeci sazrijevaju sve one vrijednosti poput zahvalnosti za sve što imamo, suosjećanje s borbom drugih, ustrajnost i trijumf ljudskog duha kada gledamo dijete koje ima posebne potrebe kako se bori i uspijeva u svojim ciljevima“, naglasila je Jasmina Stevanović.

Rekla je kako iznimno bitna uspješna provedba inkluzije u obrazovanju, jer, kako je navela, Grad Subotica želi da ta djeca imaju život i izvan svojih kuća, da se socijaliziraju, da se druže i rastu s drugom djecom.

14364_2.jpg

„Povezivanje ljudi, brisanje granica, svladavanje predrasuda, sinergija - sve su to važni čimbenici kojima smo se vodili pri kreiranju ovoga događaja koji ima univerzalni cilj - na najljepši način pokazati ljepotu i vrijednost zajedničkog  djelovanja i bavi se inkluzijom u suštinskom smislu“, naglasila je Jasmina Stevanović.

Ravnateljica OISŠ „Žarko Zrenjanin“ Dragana Vučković rekla je kako smatra da je sazreo trenutak da i škola i roditelji i Grad Subotica zajednički istupe i jednom zajedničkom aktivnošću, masovne i specijalne škole, udruge, pokažu kako se mogu natjecati.

14364_3.jpg

„To je jedan veliki korak u pokazivanju tih kapaciteta ovoga grada. Da nije inkluzija samo nešto o čemu pričamo, maštamo, čitamo, o čemu razgovaramo, već da je inkluzija na djelu pogotovo kada je u pitanju ova sredina. Otuda ideja da se napravi jedan Dječji festival, nazvali smo ga  festival glazbe i pokreta. Sve bi to ostalo na papiru da Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise i nacionalne manjine nije poduprlo našu ideju. S tom idejom pojavili smo se pred Gradom, gdje smo našli najveću potporu koja nam je u tom trenutku bila potrebna. Skupa smo započeli, i nadam se kako ćemo za nekoliko dana uspješno realizirati ovaj projekt. Ideja je da ovaj festival postane  tradicija u ovome gradu, jer mislim da Subotica treba biti model, da bude  prepoznatljiva, jer je Subotica grad koji inače živi različitost i mislim da je iznimno važno da se kao takav grad pokažemo cijeloj državi“, naglasila je Dragana Vučković.

Zamjenica ravnateljice OISŠ „Žarko Zrenjanin“, Vesna Rašeta, rekla je kako je, nakon okupljanja sudionika Dječjeg festivala glazbe i pokreta „Palićke notice“ kod Ljetne pozornice planiran svečani mimohod  koji će predvoditi subotički puhački orkestar, te će se svi sudionici Festivala Alejom uzdaha, obilazeći Veliku terasu, ponovo vratiti na Ljetnu pozornicu na kojoj  će, kako je predviđeno, u 11.30 sati, početi natjecateljski dio programa.

14364_4.jpg

„Imamo pet subotičkih osnovnih škola, tri specijalne škole, jednu inkluzivnu udrugu „Svitac“ iz Beograda, djecu iz Doma Kolijevka i dječji tamburaški orkestar iz Subotice „Iskončići“. Imat ćemo i revijalni dio programa u kojem će se predstaviti dvije baletne škole iz Subotice. Na kraju Festvala sva djeca obići će Zoološki vrt, a pobjednici će biti nagrađeni vožnjom brodićem po Palićkom jezeru“, navela je Vesna Rašeta.

14364_5.jpg