Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen dan Školskog centra s domom učenika „Dositej Obradović“

17.06.2021.

Prigodnim programom, uz prisustvo učenika, nastavnika i brojnih gostiju danas je u subotičkom Školskom centru s domom učenika „Dositej Obradović“ obilježen Dan škole. Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prigodom, rekao da je ova škola jedna od nekoliko u našoj zemlji koja se još od 1947. godine, posebno bavi obrazovanjem djece oštećenoga sluha.

14367_1.jpg

„Malo je gradova u Srbiji s takvim spektrom obrazovnih i socijalnih ustanova kakve rade u Subotici, i to iznimno uspješno. Školski centar s domom učenika „Dositej Obradović“ obavlja iznimno važnu društvenu misiju rehabilitacije, edukacijskog i profesionalnog osposobljavanja gluhih i nagluhih osoba. To ovoj ustanovi daje važnu socijalnu dimenziju, jer ona decenijama pomaže generacijama djece da vode kvalitetniji i samostalniji život“, naglasio je Bakić.

Rekao je kako je danas ta plemenita misija proširena i na djecu s drugim poteškoćama u razvoju i da ovaj školski centar daje veliki doprinos kvaliteti specijaliziranog obrazovanja u ovome gradu.

14367_2.jpg

„Ovom prigodom želim naglasiti kako i Grad Subotica, i ja osobno,  iznimno cijenimo tradiciju ove ustanove, također i sve ono što je aktualno od programa i aktivnosti. Uprava ove škole može se osloniti na nas i biti uvjerena da ćemo uvijek na odgovarajući način podržavati njezin rad i nastojati unaprijediti uvjete u kojima  se on odvija. Dokaz naše potpore je i da smo u 2021. godini namijenili 2,63 milijuna dinara za izradu projektno-tehničke dokumentaciju za rekonstrukciju ove škole. To bi trebalo uraditi tijekom kolovoza, a nakon završetka projektno-tehničke dokumentacije poduzet ćemo sve kako bi se projekt sljedeće godine realizirao.  Još jednom vam čestitam Dan škole”, rekao je gradonačelnik Bakić.

Ravnateljica Školskog centra s domom učenika „Dositej Obradović“, Nataša Nimčević, navela je kako se nakon višegodišnje pauze ponovno obilježava Dan škole i da je privilegij biti dio ovoga kolektiva, ponosnog što njihova škola nosi ime prosvjetitelja  i narodnog učitelja.

14367_3.jpg

„Još ponosniji jer smo to ime sami birali 2014. godine kada smo, sukladno inkluzivnim trendovima društva, odbacivali stari naziv ustanove. Iako potpuno različitog značenja od onoga što je bila Dositejeva Velika škola, ova naša je 'velika' po mnogo čemu. Kao što je Dositej cjelokupno svoje djelo posvetio nastojanju da narodu 'otvori oči', da ga poduči, da mu bude od koristi, tako i naša škola ima sličnu misiju: da djecu s poteškoćama u razvoju poduči, da im bude od koristi, da im uz svakodnevna 'naravoučenija' olakša život“, rekla je Nataša Nimčević.

Prisutnima se obratio i Mihály Vermes, predsjednik Školskog odbora Školskog centra s domom učenika „Dositej Obradović“.

14367_4.jpg

Školski centar ustanova je koja ima dugu tradiciju. Osnovan je 1945. godine u Inđiji, kao prvi Dom za gluhonijemu djecu Vojvodine, a dvije godine kasnije premješta se iz Inđije u Suboticu. U zgradu u kojoj se sada nalazi preseljen je 1962. godine. Razvijajući se, škola je nekoliko puta mijenjala ime: od Doma i škole za gluhonijemu djecu, preko Školskog centra za odgoj i obrazovanje slušno oštećenih osoba – do Školskog centra s domom učenika „Dositej Obradović“.