Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održan Dječji festival glazbe i pokreta „Palićke notice“

18.06.2021.

Na Ljetnoj pozornici na Paliću danas je održan Dječji festival glazbe i pokreta „Palićke notice“ na kojem su nastupila djeca iz subotičkih, novosadskih i beogradskih škola, udruga i ustanova socijalne zaštite. Festival „Pаlićke notice“, koji podupiru subotička lokalna samouprava i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise i nacionalne manjine, kao oblik potpore razvitku inkluzivne svijesti, otvorio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

14370_1.jpg 

„Subotica nije samo naša kapija u Europu, nego je upravo mjesto gdje se različitost prepoznaje i poštuje, jer sa različitošću živimo“, rekao je gradonačelnik Bakić, naglašavajući kako smo baš takvi, iznimno važni jedni drugima i da baš takvi značimo jedni drugima.

„Ideju da Osnovna i srednja škola ’Žarko Zrenjanin’ krene u realizaciju jednog ovakvog festivala, prihvatili smo s velikim zadovoljstvom,  kao oblik potpore razvitku inkluzivne svijesti, ali i kao nastavak svega onoga što inače u oblasti inkluzivnog obrazovanja podupiremo kroz mjere u okviru proračuna Grada. S posebnim zadovoljstvom naglasit ću kako se u području socijalne zaštite izdvaja dvostruko više sredstava nego ranije, i da smo jedan od vodećih gradova u zemlji u pogledu izdvajanja u ovom području“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica, podsjetio je, vodi odgovornu socijalnu politiku, posebno u ovom segmentu.

 14370_2.jpg

„Za uslugu osobnih pratitelja i personalnih asistenata ove godine izdvojeno je 43,6 milijuna dinara, i ovo je jedna od najvažnijih usluga koju smo uspjeli urediti i tako pružiti pomoć djeci i odraslima kojima je to potrebno. Na tom putu koji je sve samo ne lagan, u Gradu ćete uvijek imati pravog suputnika i partnera“, naglasio je Bakić.

Dodao je da Grad Subotica s velikom pozornošću promatra uspješnu provedbu inkluzije u obrazovanju jer, kako je naveo, „želimo da nam djeca imaju život i izvan svojih kuća, da se socijaliziraju, da se druže i rastu  s drugom djecom“.

„Svako društvo prepoznaje se po tome koliko je humano i orijentirano prema ranjivim socijalnim skupinama kojima je potrebna dodatna pomoć. Svjesni činjenice koliko djeci s poteškoćama znači pomoć u razvitku, i da je olakšanje njihovih poteškoća od suštinske važnosti prije svega za njih, ali i za sve nas,  njegujemo inkluzivno radno okružje u kojemu se prema svim ljudima postupa na isti način.  Još jednom pozivam vas da uživate u našem gradu, i da uživate u ovom trenutku u kojem smo svi kao jedno, različiti, a isti“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

 14370_3.jpg

U natjecateljskom dijelu programa nastupili su zborovi, pjevačke skupine, solo pjevači i orkestri iz  pet subotičkih osnovnih škola („Majšanska cesta“, „Sándor Petöfi“ iz Hajdukova, „Miroslav Antić“ s Palića, „Matija Gubec“ iz Tavankuta i Glazbena škola), a sudjelovale su i tri  škole za djecu s posebnim potrebama – Školski centar s domom učenika „Dositej Obradović“, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin“ (obje iz Subotice) i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ s domom učenika iz Novog Sada, kao i Dom za djecu s poteškoćama u razvoju „Kolijevka“, Dječji tamburaški orkestar i zbor „Iskončići“ (svi iz Subotice), i Udruga za afirmaciju dječjeg stvaralaštva „Svitac“ iz Beograda. U revijalnom dijelu programa predstavile su se dvije baletne škole iz Subotice, „Raičević“ i „Olena“.

Prema odluci sedmočlanog žirija pobjednik prvog Dječjeg festivala glazbe i pokreta „Palićke notice“ – koji bi trebalo postati tradicionalan – je Luka Momirov, iz Doma „Kolijevka“. Za osvojeno prvo mjesto i numeru koju je izveo na tarabuci, nagrađen je vožnjom brodićem po Palićkom jezeru.

14370_4.jpg 

Drugo mjesto pripalo je zboru „Iskončići“ i Školskom centru s domom učenika „Dositej Obradović“, dok su treće zauzeli Osnovna škola „Matija Gubec“ iz Tavankuta i OISŠ „Žarko Zrenjanin“.  

Po završetku programa i proglašenja pobjednika, sudionici Festivala kolektivno su  posjetiti Zoološki vrt na Paliću.