Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Do kraja ove godine bit će izgrađen nadvožnjak na Pačirskoj cesti

21.06.2021.

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture Emese Lálity Urbán, narodni zastupnik i predsjednik Skupštine Grada Subotice, dr.sc. Bálint Pásztor,  pomoćnica ministra graditeljstva, prometa i infrastrukture, Anita Dimoski, i zamjenik gradonačelnika Subotice i nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, prometa i infrastrukture, Imre Kern, obišli su danas radove na „Y“ kraku, na nadvožnjaku na Pačirskoj cesti. Radovi su započeli 18. lipnja 2021. godine i trebali bi biti završeni do kraja ove godine.

14375_1.jpg

Emese Lálity Urbán ukratko se osvrnula na dinamiku radova na izgradnji „Y“ kraka i podsjetila da je krajem prosinca 2019. godine pušten u promet.

„Tijekom eksploatacije javila se potreba za izgradnjom dodatna dva nadvožnjaka, jedan na Pačirskoj, a drugi na Mejkutskoj cesti. Na Mejkutskoj cesti nadvožnjak je izgrađen 2020. i prosinca prošle godine predan na uporabu. Ove godine u proračunu Republike Srbije predviđena su sredstva za izgradnju nadvožnjaka na Pačirskoj cesti u iznosu od 250 milijuna dinara“, navela je Emese  Lálity Urbán.

Objasnila je da će ovim projektom biti izgrađen most od prednapregnutog betona iznad autoceste, duljine oko 80 metara, širine oko 10,5 metara, i da će radovi biti završiti do kraja godine.

14375_2.jpg

„Ovim će se riješiti problematika svih korisnika ovoga dijela ceste u prvom redu  poljoprivrednika, ali i drugih sudionika koji koriste Pačirsku cestu“, naglasila je državna tajnica Lálity Urbán.

Dr. Bálint Pásztor rekao je da se izgradnjom Pačirskog nadvožnjaka rješava problem poljoprivrednih proizvođača, ratara, jer će, kako je naveo, puno brže i jeftinije dolaziti na svoje njive, odnosno poljoprivrednog zemljišta.

„Rok za završetak radova je 180 dana, dakle do kraja godine ili do polovice siječnja naredne godine izgradit će se ovaj nadvožnjak i time ćemo u potpunosti zaokružiti izgradnju „Y“ kraka nakon više od trideset godina. Zahvalio bih  državnoj tajnici Emesi Lálity Urbán i Imreu Kernu, koji je sada zamjenik gradonačelnika Subotice, a u dva mandata bio je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, prometa i infrastrukture. Bez njih se ovi projekti ne bi  realizirali. Najbolji dokaz tome je da je više urađeno u zadnjih šest-sedam godina ,nego u prethodnih 25 godina“, naglasio je Bálint Pásztor.

14375_3.jpg

Rekao je kako je i pomoćnica ministra za graditeljstvo, promet i infrastrukturu, Anita Dimoski, zaslužna za izgradnju, za Subotičane bitnih dijelova željezničke infrastrukture – pruge Beograd-Budimpešta, dionice između Novoga Sada i Subotice, odnosno državne granice, i pruge Subotica-Szeged.

„Izgradnja te dionice počet će sljedeće godine, a pruga Subotica-Szeged bit će izgrađena do rujna iduće godine. To je za nas  Subotičane iznimno važno jer  će dovesti do većeg prosperiteta ovog našeg kraja. Povijest je dokazala da regija kojom prolazi pruga, kojom prolazi vlak, cvjeta kako u gospodarskom, tako i u svakom drugom smislu, ne govoreći o mobilnosti i o tome da će Szeged biti na pola sata, najviše 40 minuta vožnje. To će i Subotičanima, i svima ostalima u potpunosti omogućiti da stanuju ovjde, a da rade ili studiraju u Szegedinu, i obrnuto, što će dovesti do povećanja cijena nekretnina i generalno, prosperiteta ovoga kraja, od Subotice do državne granice. Radi  toga bi mi Subotičani trebali biti zahvalni Vladi Republike Srbije,  odnosno ljudima koji su konkretno doprinijeli završetku ovih, za nas iznimno važnih, velikih infrastrukturnih projekata“, naglasio je dr.sc. Bálint Pásztor.

Imre Kern podsjetio je da su mu poljoprivrednici u vrijeme kada je ponovno započeta izgradnja „Y“ kraka, kao tadašnjem državnom tajniku, rekli kako neće dozvoliti izgradnju „Y“ kraka ukoliko se ne riješi problem Pačirskog nadvožnjaka.

14375_4.jpg

„Iznimno mi je drago da nakon pet godina od tih razgovora danas stojimo ovdje i da mogu reći kako smo sve učinili da se ispuni obećanje koje smo dali kao Ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture. Do kraja ove godine ovdje će biti izgrađen nasvožnjak“, rekao je Imre Kern.

14375_5.jpg