Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručena priznanja „dr. Ferenc Bodrogvári“

22.06.2021.

Predsjednik Skupštine Grada Subotica dr. Bálint Pásztor večeras je, na  svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće, uručio diplome i plakete priznanja „dr. Ferenc Bodrogvári“. Na prijedlog Povjerenstva za dodjelu zvanja i priznanja, Skupština Grada Subotice je na devetoj sjednici, održanoj 6. svibnja 2021. godine donijela odluku da se za istaknuto djelo i zapažena ostvarenja u 2020. godini priznanje „dr. Ferenc Bodrogvári“ dodijeli Korneliji Góli, dramaturginji, Szilárdu Patyiju, povjesničaru, i Neveni Mlinko, profesorici srpskog jezika i književnosti.

14377_1.jpg 

Obraćanje prisutnima u Velikoj vijećnici dr. Bálint Pásztor započeo je citatom Zoltána Kodálya, svjetski poznatog kompozitora, muzikologa i glazbenog pedagoga: „Kultura se ne može naslijediti. Kultura predaka brzo isparava ako je svaka generacija ponovno ne stekne za sebe“.

„Citirao sam Zoltána Kodálya kako bih naglasio koliko trebamo poštivati sve one čiji rad i profesionalni pristup doprinose ovom  ponovnom  stjecanju, očuvanju i prenošenju kulturnog naslijeđa predaka. Među njima se međutim posebno ističu osobe koje to čine na način da i one same stvaraju vrijednosti, i to vrijednosti, koje će za buduće generacije predstavljati dio njihovog kulturnog naslijeđa“, rekao je Pásztor.

Naveo je kako je dr. Ferenc Bodrogvári svojim bogatim i raznovrsnim opusom bio jedan od takvih, da je predvodio u ponovnom stjecanju kulture i prenošenju kulture generaciji svoga vremena, čineći to predano i neumorno.

14377_2.jpg

„Tragično preminuli mladi filozof, profesor univerziteta, pisac, pedagog, aktivan i u području sporta, autor je brojnih monografija, udžbenika i antologija, koautor više knjiga, brojnih članaka i studija. Bio je iznimno višestran čovjek, širokog interesa. Za tako kratko vrijeme stvorio je životno djelo koje zaslužuje veliko poštovanje i postavlja se za primjer. Priznanje koje nosi njegovo ime jeste znak poštovanja njegovog doprinosa duhovnom i kulturnom napretku zajednice“, naglasio je Pásztor.

Ovom se nagradom, podsjetio je, izražava zahvalnost prema istaknutim mladim stvarateljima koji svoj rad također stavljaju u službu ponovnog stjecanja kulture naših predaka, prenošenja stvorenih vrijednosti i bogaćenja te baštine. 

„Dajemo im do znanja da su nam važni njihovi uspjesi i rezultati, da nam puno znači što svojim stručnim, znanstvenim i kreativnim radom doprinose stvaranju novih vrijednosti, da prepoznajemo zahtjevnost koja ih vodi i kvalitetu koji pružaju. Drago nam je što se ovaj grad, tako ponosan na svoju kulturu, obrazovanje, povijest i duhovnu raznolikost, može pohvaliti sugrađanima, i to mladim stvarateljima koji su već dali prilog trajnim vrijednostima, koji svojim kvalitetama premašuju ostvarenje osobnih profesionalnih ambicija služeći tako napretku svoje zajednice“, naglasio je Pásztor.

14377_3.jpg

Dobitnici ovogodišnje nagrade dr. Ferenc Bodrogvári za svoj doprinos u razvitku kulture grada su Nevena Mlinko, Kornelia Góli,  Szilárd Patyi – profesorica srpskog jezika i književnosti; dramaturginja; i povjesničar – naveo je Pásztor, ističući da oni svojom stručnošću i nastojanjima vjerodostojno dokazuju da znanje, spremnost i težnja  stalnom  usavršavanju ne ostaju bez rezultata.

14377_4.jpg

„Danas slavimo njih i zahvaljujemo im na tome što su svojim zapaženim ostvarenjima doprinijeli razvitku kulturnog života Subotice i jačanju njenog ugleda u zemlji i inozemstvu. Neka ih i dalje motivira želja za znanjem, nadahnuće i radost stvaranja. Želimo im puno lijepih rezultata i uspjeha, i neka njihova dostignuća motiviraju i druge mlade ljude da ustrajno rade i stvaraju u cilju ostvarivanja svojih osobnih težnji, jer radeći iskreno i kvalitetno ujedno doprinose i kulturnom razvitku zajednice“, zaključio je dr. Bálint Pásztor.

14377_5.jpg 

Priznanje „dr. Ferenc Bodrogvári“ dodjeljuje se istaknutim kulturnim stvarateljima (ne starijim od 40 godina) u području književnosti, znanosti, likovne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti koji su svojim djelima i radnjama doprinijeli razvitku kulturnog života Grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.