Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Održan online sastanak lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima

24.06.2021.

U prostorijama Gradske organizacije Crvenog križa Subotica, održan je danas  online sastanak predstavnika lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima gradova Subotice, Kikinde i Sombora na temu  „Kako čuvamo pravo na privatnost i povjerljivost podataka žrtava trgovine ljudima i drugih oblika rodno uvjetovanog nasilja“. Sastanak se provodi u okviru projekta „Sačuvaj privatnost – odupri se pritisku“, koji podupire Europska unija.

14381_1.jpg

Koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice, Ilija Đukanović, tim podom izjavio je, kako je na ovom sastanku poseban akcent stavljen na važnost Višeg javnog tužiteljstva (VJT) u zaštiti prava na privatnost i povjerljivost podataka žrtava trgovine ljudima, s kojim izazovima se suočava VJT i koje mehanizme koristi u zaštiti prava na privatnost i povjerljivost.

14381_2.jpg

„Također, cilj sastanka  je lociranje rizika i problema u očuvanju prava na privatnost i povjerljivost žrtve trgovine ljudima i koja je uloga Lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima. U svemu ovome  iznimno je važna razmjena iskustva na lokalnoj razini i veza organizacija civilnog društva s relevantnim institucijama. Sastanak je usuglašen sa Strategijom prevencije i suzbijanja trgovine ljudima i zaštite žrtava za razdoblje 2017-2022. i jačanja lokalnih mehanizama i lokalnih timova“, naglasio je Đukanović.

Zamjenik javnog tužitelja u Višem javnom tužilaštvu u Subotici, Branislav Rankov, rekao je da su žrtve najčešće žene između 20 i 35 godina starosti, mada je, bilo i dva slučaja kada su žrtve bila  malodobna djeca.

14381_3.jpg

„Uglavnom je riječ o seksualnoj eksploataciji, uz primjenu sile i prijetnje kako bi se određene osobe bavile time. Ove godine imali smo i jedan slučaj prosjačenja. Za ovo krivično djelo, osnovni oblik zapriječena je kazna od tri do12 godina zatvora, dok su one strože za teži oblik kada je žrtva malodobna ili su joj nanesene teže tjelesne ozljede“, naveo je Rankov.

Online sastanku prisustvovali su i predstavnici Ravnateljstva policije, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu osobnih podataka i Udruga građana „Atina“.