Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Na Paliću otvoreni XXXI. „Berbanski dani“

11.09.2021.

Tradicionalna manifestacija „Berbanski dani“, 31. po redu, koja slavi završetak berbe grožđa i drugog voća, održava se ovog vikenda na Paliću. Veliki broj izlagača voća, povrća, vina i rakije, starih obrta, kao i brojni posjetitelji još jednom su pokazali zbog čega je ovo jedna od omiljenih manifestacija Subotičana. „Berbanske dane“ svečano je otvorio predsjednik Skupštine AP Vojvodine, István Pásztor koji je, u tom povodu, istaknuo da je dugo trajanje ovog festivala potvrda energije koja je u našim ljudima i koja događanje čini bogatim i pozitivnim.

14551_1.jpg

- Naše vinarstvo je iz godine u godinu sve bolje, a naše vinogorje sve bogatije i kvalitetnije s veoma širokom ponudom koja pobuđuje zanimanje svih koji dođu kao gosti. To je veoma važno jer diže rejting cijelog područja”, rekao je Pásztor.

U proteklih godinu dana, dodao je, Palić je pokazao punu vitalnost, bez obzira na teškoće s kojima smo se suočavali, i popis događanja obogatio novim sadržajima.

14551_2.jpg

„Učinak ovog srpnja je devet posto veći nego istoga mjeseca prošle godine što se tiče broja noćenja. To pokazuje tu vitalnost. Tijekom godine su otvorena dva javna toaleta, jer proteklih desetljeća nije bilo nijednog. Našli smo rješenje za ono što se događalo na pješčanom štrandu, premješten je avantura park u Zoološki vrt i mislim da je nađeno pravo mjesto i što se tiče ambijenta i što se tiče sigurnosti. Radimo na osiguravanju sredstava za izgradnju akva-parka, a postoji ozbiljan ulagač za izgradnju velikog hotela između "Prezidenta" i Muškog štranda. Siguran sam da ćemo iduće godine imati goste iz Segedina koji će doći šinobusom, jer će do tada biti završena pruga između Subotice i Segedina“, naglasio je István Pásztor.

Red vitezova vina „Arena Zabatkiensis“ je 19. put dio „Berbanskih dana“. Za pudara godine proglašen je Nikola Skenderović iz Mirgeša, dok je ovogodišnja kraljica berbe Adrijana Brkljač.

14551_3.jpg

Izložba voća i povrća može se pogledati na Velikoj terasi, a po završetku ovogodišnje, dvodnevne manifestacije sve će biti donirano Domu za djecu ometenu u razvoju "Kolijevka".

Za ovogodišnju rakijadu pristigla su 83 uzorka. Najbolja rakija na ovogodišnjim "Berbanskim danima" je bila viljamovka Ibolye Fekete. Izabran je i apsolutni pobjednik, s najviše osvojenih zlatnih medalja, a to je proizvođač s Palića, Imre Racsmány.

14551_4.jpg