Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Művelődési hírek

A Gimnázium tamburazenekarának sikeres fellépése a müncheni Balkáni Napokon

2016.03.24.

A Svetozar Marković Gimnázium tamburazenekara sikerrel képviselte iskoláját, Szabadkát és Szerbiát a hagyományos, immár tizedik alkalommal megrendezett Balkáni Napokon, amelyet 2016. február 26-a és március 12-e között tartottak Münchenben. A rendezvénysorozat keretében kiállítások, fényképek, filmek, zene és népművészetek segítségével mutatták be a művészek a délkelet-európai térség kulturális sokszínűségét, a fiatalokból álló tamburazenekar pedig népzenei és komolyzenei szerzeményekkel, valamint vajdasági egyveleggel léptek fel, a műsorban pedig fellépett Tamara Babić szólóénekes is.

 10031_1.jpg

Čedo Hajder, a program és a Szabadka-München közti együttműködés koordinátora, valamint Slobodan Čamprag, a Svetozar Marković Gimnázium igazgatója úgy vélik, hogy a gimnázium tanulói magas szintű hivatástudatról tettek tanúbizonyságot, s hogy a Literaturhausban (az Irodalom Házában) valamint a neves Gasteig Hangversenyközpontban megtartott fellépéseikkel lenyűgözték a közönséget, ami miatt bizonyára újabb vendégszereplésre kapnak meghívást.

A tanulók a közönség reakciói és a számos gratuláció alapján meg vannak róla győződve, hogy elbűvölték a házigazdákat, s hogy a tamburával meghódították a fesztivált. Örülnek annak, hogy bebizonyították: a tambura univerzális hangszer, illetve nem helyi és vajdasági jellegű hangszer, amely csak népzenét szolgáltathat, hanem alkalmas más műfajok bemutatására is.

- Három blokkban 20 szerzeménnyel léptünk fel, amelyek között népzenei művek, vajdasági kólók és táncok szerepeltek, továbbá komolyzenei művek vagy világhírű hangszeres zeneszámok, mint amilyen Lara dala, a harmadik blokkban pedig Tamara Babićot kísértük, aki Zvongo Bogdan dalaiból adott elő egy válogatást – mondta többek között Uroš Manojlović, a Svetozar Marković Gimnázium tamburazenekarának művészeti vezetője.

Čedo Hajder emlékeztetett rá, hogy Szabadka és München eredményes együttműködése 12 éve tart, s hogy eddig együttes erővel számos közös projekt valósult meg a gazdaságban, a kultúrában, az oktatásban és a humanitárius munkában. Ezt követően bejelentette, hogy április 27-én városunk egy könyvbemutató házigazdája lesz, amely a szalmakép-készítés népi művészetével foglalkozik. A kötetet a müncheni múzeum kurátora fordította le négy világnyelvre.