Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Kerekasztal a Szerb Köztársaság és Magyarország közötti bilaterális egyezmény megvalósításáról

2016.03.29.

A Városháza Kék termében 2016. március 29-én az újvidéki Regionalizmus Központ szervezésében kerekasztalt szerveztek a két országban élő magyar illetve szerb nemzeti kisebbségek jogait szavatoló szerb-magyar bilaterális egyezmény megvalósításáról. A kerekasztal annak a projektnek a része, amelyet a Központ szervez, annak áttekintésére, hogy miként valósulnak meg a nemzeti kisebbségek jogainak a védelméről szóló bilaterális egyezmények, amelyeket Szerbia írt alá Horvátországgal, Magyarországgal, Romániával és Macedóniával.

10040_1.jpg

Az összejövetelre meghívták a Magyar Nemzeti Tanács, a művelődési intézmények és a sajtó képviselőit. A kerekasztalon a Magyarországgal kötött megállapodás alapján létrehozott Államközi Vegyes Bizottság új elnökeként részt vett Nenad Ivanišević, a Munka-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára is.  Az egybegyűlteket Maglai Jenő, Szabadka polgármestere is köszöntötte. A szervezők képviselői, Aleksandar Popov, a Regionalizmusért Központ igazgatója és Jelena Perković, a Központ munkatársa ismertették a projekt részleteit, míg Tatjana Tucić, a Központ kutatója a Megállapodás megvalósításával kapcsolatos előzeteses jelentés részleteiről számolt be.

10040_2.jpg

Rövid vitát követően a megbeszélés végén bejelentették a projekt soron következő eseményeit valamint az Államközi Vegyes Bizottság küszöbönálló ülését.