Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A felújított szélvédő sávok bejárása

2016.04.01.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdaságért felelős tagja munkatársaikkal bejárták a felújított szélvédő sávokat Mikićevo és a Betyár-völgy környékén. A Szabadka területén található szélvédő sávok felújítására közbeszerzési eljárás után a belgrádi Biodekor Kft-vel írtak alá szerződést. A munkálatok értéke áfával együtt 3.671.065,80 dinár.

10046_1.jpg

A mikićevói aszfaltút melletti szélvédő sáv felújítását két ütemre osztották. Az első az E-75-ös úttól a mikićevói sertésfarmig húzódik. Ezen a szakaszon befejeződtek a munkálatok. Az elvégzett munka értéke 493.406,00 millió dinár. A második szakasz a farmtól a gazdaságig húzódik. Itt Ulmus pumilát, azaz szibériai szilt telepítenek, de mivel nem sikerült beszerezni a szerződésben előírt korú facsemetéket, a felújítás még nem történt meg. Eddig a talaj-előkészítéssel végeztek 283.800,00 dinár értékben.

10046_2.jpg

A Betyár-völgyi szélvédő sáv teljesen elkészült, az elvégzett munkálatok értéke pedig 297.950 dinár.

A terep bejárása után a polgármester megállapította, hogy a munkálatokat lelkiismeretesen végezték el, s hogy a telepítést követően megoldották a csemeték vadvédelmét is. A szélvédő sávok felújítására eddig összesen 1.692.289,20 dinár lett elköltve áfával együtt, a fennmaradt összeget pedig a vegetáció ideje alatt szükséges fenntartási munkálatokra fordítják.

- A csemeték jó minőségűek, s úgy vélem, hogy néhány év után végre jelentős lépést tettünk a szélvédő sávok telepítésében. Sikerült azok után a megoldatlan közbeszerzési eljárások után – amelyekre rengeteg pénz lett elköltve, viszont a projekt nem valósult meg – sikerült lelkiismeretes és szakmailag megalapozott munkát végeznünk. - A munkát teljes egészében Szabadka Város ellenőrizte, most pedig az a fontos, hogy a munkálatok kivitelezői rendszeresen gondozzák a szélvédő sávokat.

A szélvédő sávok felújításának harmadik szakasza az Újzsednik-Csantavér aszfaltút mellett húzódik. Itt a munkálatokat csak részben végezték el, mivel nem lehet beszerezni az első sorban tervezett szibériai szilt, csak a második sort újították fel közönséges nyírrel.  Az elvégzett munka értéke 325.110,00 millió dinár.

- A korábbi években az utak mellett mindig léteztek fasorok, amelyeket nem véletlenül telepítettek. Ezzel akadályozták meg, hogy a város, a falvak ne maradjanak termőföld nélkül. Vajdaságban kevés az erdő, az összterületnek csupán a 2 százalékát foglalják el. Mielőbb fel kell ismernünk a szélvédő sávok jelentőségét, hogy telepítsük őket, mert különben a Vajdaság termőtalaj nélkül marad.

- Ezeken a területeken, Mikićevóban és a Betyár-völgyben kedvezőek a feltételek a szélvédő sávok felújításához és tartós fennmaradásukhoz. Eddig kőrisből és nyírfából telepítettük a legtöbbet – mondta Osztrogonác Simon.