Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson megnyílt az Idegenforgalmi Információs Központ

2016.04.11.

Rasim Ljajić kormány-alelnök, kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter, Győri Lukrécia, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium államtitkára és Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma Palicson a régi villamosmegálló felújított épületében megnyitotta az Idegenforgalmi Információs Központot. Az Idegenforgalmi Információs Központ berendezésére, felszerelésére a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium hét millió dinárt fektetett be. A központ egyúttal Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének hivatalos emléktárgyboltja is, de tevékenysége felöleli azokat a kisvállalkozókat, akik szobák kiadásával foglalkoznak.

10080_1.jpg

Ez az egyik legjobb idegenforgalmi központ Szerbiában és egyfajta modell lehet arra, hogy milyen idegenforgalmi információs központokat szeretnénk látni Szerbia számos településén, községében, turisztikai célállomásán - mondta Rasim Ljajić miniszter, majd hangsúlyozta, hogy az Idegenforgalmi Információs Központ egyike annak a négy palicsi projektnek, amelyek megvalósítására tavaly a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium 19 millió dinárt biztosított.

- Idén is készek vagyunk a minisztérium költségvetéséből pénzt biztosítani a palicsi turizmus-fejlesztési projektekre, hiszen Palicsot nem csak a Vajdaságban, de egész Szerbiában is az egyik vezető turisztikai desztinációvá szeretnénk fejleszteni. A rendelkezésére álló potenciálokkal ezt meg is érdemli, de többé már nem beszélhetünk csak a potenciálokról, a lehetőségekről, ideje a konkrét eredményekről beszélnünk. Az eredmények megvalósításáért többet kellene befektetnünk az idegenforgalmi infrastruktúrába és a tevékenység népszerűsítésébe – hangsúlyozta a miniszter.

A palicsi idegenforgalom első kéthavi alakulásáról szólva Rasim Ljajić elmondta, hogy az eredmények derűlátásra adnak okot, hiszen januárban és februárban bruttó 15 százalékos a növekedés, de még inkább bátorító az az adat, hogy ebben az időszakban Palicsot 32 százalékkal több külföldi turista látogatta meg.

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egész Szerbiában az idei év a turisztika rekordéve lesz, mivel az első hónapok azt mutatják, hogy a turizmusból származó bevétel 9 százalékkal nőtt, a turisták száma 18, az éjszakázásoké pedig 20 százalékkal volt nagyobb.

Rasim Ljajić véleménye szerint az utalványok odaítélése az idén nagyon jól kezdődött, hiszen eddig 11.198 utalványt bocsátottak ki, a legtöbbet a nyugdíjasoknak, elsősorban Lukovska Banja, Prolom Banja és Banja Koviljača célállomással.

- Az igazsághoz tartozik, hogy ezt itt még nem honosodott meg annyira. Szemmel láthatóan nem alakult ki ilyen szokás, vagy az emberek nem tájékozottak arról, hogy Palicson öt létesítmény van, amelyek elfogadják ezeket az utalványokat, ezért többet kell tennünk annak népszerűsítésén, hogy az utalványokat itt, Palicson is fel lehet használni – mondta Rasim Ljajić.

Maglai Jenő elmondta, hogy ez szép pillanat nem csupán Szabadka, hanem a régió számára is, hiszen egy olyan, korszerű Idegenforgalmi Információs Központ kerül átadásra, amely a térség turisztikai fejlődését szolgálja. Leszögezte, hogy ez a beruházás jól példázza a köztársasági és az állami szervek valamint az önkormányzat közötti együttműködést, majd hozzátette, hogy megteremtődtek az alapok Palics idegenforgalmának a fejlesztésére.

- Elfogadtuk a palicsi főtervet, folyamatban van a nemzetközi versenypályázat előkészítése, és aktív munka folyik a Palicsi-tó biodiverzitásának a megőrzését szolgáló projekt megvalósításán is. Úgy vélem, hogy ez kerek egészet alkot, azaz Palics komoly lehetőségekkel rendelkezik, hogy nem csak a térség, hanem az egész ország egyik idegenforgalmi központjává váljon - emelte ki Maglai Jenő polgármester.

Az Idegenforgalmi Információs Központ megnyitásakor átnyújtották Szabadka Város Turisztikai Szervezetének az elismeréseit azoknak az egyéneknek és szervezeteknek, akik, illetve amelyek tevékenységükkel hozzájárultak Palics és Szabadka népszerűsítéséhez. Elismerésben részesült a Vila Minić tulajdonosa (a 30 ágyig terjedő magán szálláshelyek kategóriájában), Olivera Imbronović, a palicsi Prezident Hotel igazgatónője (a turizmus fejlesztéséhez innovatív ötletekkel leginkább hozzájáruló egyének kategóriájában), valamint a Galleria és a Gloria Szállodák.

A palicsi Idegenforgalmi Információs Központ megnyitóján jelen volt dr. Nenad Ivanišević, a Munka- Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium államtitkára, Dragi Vučković, az Észak-Bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, Ilija Maravić, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, a Városi Tanács több tagja, Nebojša Daraboš, Srđan Samardžić, Vjekoslav Ostrogonac és Blaško Stantić, valamint Ljuben Hristov és Siniša Babičković, a polgármester két tanácsosa is.

10080_2.jpg