Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a Városi Ifjúsági Központ

2016.04.15.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sportért, ifjúságért és turizmusért felelős tagja ma az Autóbusz-állomás felújított üzlethelyiségeiben ünnepélyesen megnyitotta a Városi Ifjúsági Központot. Az ifjúsági központ kialakításának a projektjét Szabadka Város valósította meg az Ifjúsági és Sportminisztérium pénzügyi támogatásával, összesen 1,2 millió dinárból.

10094_1.jpg

A szabadkai Ifjúsági Központ megnyitása azoknak az alapköveknek az egyike, amelyeket le kellene helyezni, hogy a fiataloknak legyen saját otthonuk, egy hely ahol találkozhatnak – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Maglai Jenő polgármester, hozzátéve, hogy ez egyfajta ugródeszka lehet a fiatalokkal és a gondjaikkal való törődéshez.

- Ha a Város komolyan kíván foglalkozni a fiatalokkal, sokkal többet kellene tennie az anyagiak biztosítása terén, és nagyobb figyelmet kellene fordítania a fiatalok által megvalósítani kívánt projektekre. Városunkban mind több az idős ember és egyre kevesebb a fiatal. Ezt az irányzatot meg kell fordítani, ami pedig csak akkor valósulhat meg, ha komoly hozzáállást tanúsítunk a fiatalok iránt - emelte ki a polgármester.

Vjekoslav Ostrogonac köszönetet mondott Szerbia Ifjúsági és Sportminisztériumának, amiért felismerte a városunkban élő fiatalok érdekeit. Szabadkán a lakosság 18 százaléka, vagyis mintegy 26.000 a fiatalkorú. A Városi Ifjúsági Központ minden olyan fiatal rendelkezésére áll, aki tevékenységével szeretne hozzájárulni a fiatalok helyzetének a javításához.

- Szervezett hozzáállásunkkal bizonyítottuk, hogy határozott ifjúsági politikával rendelkezünk. Elfogadtuk a helyi akciótervet, amelyet több mint 400 fiatal dolgozott ki. Olyanok, akik ismerik a gondokat és megoldásokat kínáltak arra, hogy miként rendezzük ezeket a kérdéseket, Szabadka Város Ifjúsági Irodája pedig Szerbiában a legjobbak egyikének számít. Még egy, szerintem fontos kérdésre szeretnék kitérni, ez pedig, hogy az Ifjúsági Központ sajnos nem a Hadseregotthonban, hanem az Autóbusz-állomáson nyílt meg. A Központnak a város központjában lenne a helye – mondta Vjekoslav Ostrogonac.

Dejana Baltes, Szabadka Város Ifjúsági Irodájának a koordinátora elmondta, hogy az Ifjúsági Központ megnyitását azoknak az önkénteseknek a kéthónapos képzése előzte meg, akik részt vesznek a programok megvalósításában. Hozzátette, hogy az Ifjúsági és Sportminisztériumtól kapott pénz egy részét a Városi Ifjúsági Központ felszerelésére, egy részét pedig az önkéntesek képzésére fordították. A Központot, amelynek munkáját az Ifjúsági Iroda irányítja, minden fiatal előtt nyitva áll, és minden erőforrását díjmentesen igénybe vehetik az ifjúsággal illetve ifjúsági programok megvalósításával foglalkozó szervezetek.

Az Ifjúsági Központ egyelőre heti két alkalommal – hétfőn és szerdán lesz nyitva. A tervek szerint az Ifjúsági Központban működik majd sport-, internet- és irodalmi klub is, továbbá különböző képzéseket, műhelymunkákat és hasonló tevékenységeket is szerveznek majd.  A Város idén az ifjúsági projektekre egy, az Ifjúsági Iroda tevékenységére pedig 6 millió dinárt irányzott elő.

A Városi Ifjúsági Központ megnyitóján jelen volt Tomislav Veljković alpolgármester is. Az alkalmi művelődési programban az Ifjúsági Iroda önkéntesei és a Zenede tanulói léptek fel.

10094_2.jpg