Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A kisbajmoki Ipari Övezetben megkezdődött egy új gyárcsarnok építése

2016.04.18.

A Tartományi Kormány elnöke, dr. Bojan Pajtić, Szabadka polgármestere, Maglai Jenő és Vajdaság AT Nagyberuházási Igazgatóságának igazgatója, Nebojša Malenković ma ellátogattak a kisbajmoki Ipari Övezetbe, ahol az alapkő letételével megkezdődött egy gépészeti és villamos-gépészeti berendezések összeszerelésére szolgáló új gyárcsarnok építése.

10097_1.jpg

A Tartomány és a szabadkai önkormányzat 2012-ig számos nagyvállalatot nyert meg szabadkai beruházásoknak, mint amilyen a Siemens, a Swarovski, a Calcedonia, a Norma Group és a Dunkenmotoren – nyilatkozta Bojan Pajtić az építőhely bejárását követően, majd hozzátette, hogy ebben az ipari övezetben 4800 munkást foglalkoztatnak, így nem csoda, hogy Európában Vajdaság a 7. helyet foglalta el a külföldi befektetők legvonzóbb régiói között.

- Ha számba veszik a Szabadkai beruházásokat, a vízvezeték- és csatornahálózat, az utak, a Népszínház építését, az egészségügyet és ezt az új gyárcsarnokot – amelynek az építésére Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatósága 109 millió dinárt különített el – akkor kiderül, hogy a tartományi hatalom Szabadkán az elmúlt egy év alatt több mint 500 millió dinárt fektetett be – emelte ki Bojan Pajtić, hozzátéve, hogy a kisbajmoki Ipari Övezet új csarnokában 200-nál is többen dolgoznak majd.

Maglai Jenő polgármester kijelentette, hogy már vannak érdeklődők, akik bérbe vennék a júliusig elkészülő létesítményt.

- A gyárrészleg alapterülete 2100 négyzetméter. Az építkezés a legkorszerűbb követelményeknek megfelelően zajlik, berendezése pedig kielégíti a legigényesebb befektetők szükségleteit is. Havi szinten Szabadka a bérleti díjból 1 millió dinárt kap, ami további gazdaságfejlesztési projekteket generálhat – emelte ki a polgármester.  

Elmondta, hogy az Ipari Övezetben már működő részlegek további bővítése után 2016-ban reálisan 1.000-1.500 új munkahely megnyitására lehet számítani, ami nagy előrelépést jelent Szabadkán az ipari foglalkoztatás terén.

Az új termelőrészleg építését az tette szükségessé, hogy több cég is érdeklődött bérbe vehető üzlet- és termelőrészlegek iránt. Az új részlegek elsősorban az autóipar, a villamossági és a gépipar számára termelnének.  

Vajdaság AT Nagyberuházási Igazgatósága 2015 áprilisában pályázatot írt ki a helyi és regionális gazdaságfejlesztési programok finanszírozására illetve társfinanszírozására, amelyre Szabadka Város gépészeti és villamos-gépészeti elemek szerelőrészlegének építésével pályázott. A pályázatok elbírálását követően a Nagyberuházások Igazgatósága Szabadka Városnak 158,319 millió dinárt hagyott jóvá.

Szabadka Város a közbeszerzési eljárást követően, amelyen három ajánlattevő indult. A legjobb ajánlattevőnek a szabadkai Javornik Építővállalat vezette kivitelezői csoport bizonyult. A közbeszerzési eljárás befejeztével 2016. január 4-én írták alá a szerződést a tervezést is magában foglaló kivitelezői munkálatokról a Javornikkal és az ajánlattevő csoport tagjaival: a szabadkai Support Kft-vel, a Solding enginering Kft-vel, a Fitiš JU, a Gradina valamint a horgosi Tiszamenti Vízművek Kft képvielőivel. A munkálatok áfa nélküli értéke 95,578 dinár, illetve áfával együtt 114.693.151,80 dinár.

A kivitelező kötelezte magát, hogy a szerződés megkötésétől számított 121 napon belül befejezi a tervezést és a kivitelezést is. Mivel minden szükséges terv elkészült és 2016. április 14-én megkapták az építési engedélyt is, ma megkezdődtek a munkálatok, amelyeket 75 napon belül be kell fejezni.

A Város kötelezettséget vállalt a projekt társfinanszírozására, mégpedig a transzformátor-állomás építési költségeivel (áfával együtt) 5,7 millió dinárral, a gyárcsarnok építését pedig 5,5 millió dinárral támogatja.

10097_2.jpg