Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 8. rendkívüli ülését

2016.04.19.

A Városháza Dísztermében megtartották Szabadka Város Képviselő-testületének 8. rendkívüli ülését, amelyen a tanácsnokok elfogadták Szabadka Város mezőgazdasági földterületei védelme, rendezése és használata 2016. évi programjának meghozataláról szóló határozatot. Ez volt a mai ülés, illetve a Képviselő-testület jelenlegi összetételében megtartott utolsó ülés egyetlen napirendi pontja.

10098_1.jpg

A mezőgazdasági földekről szóló törvénnyel, valamint a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium utasításával összhangban a Városi Képviselő-testület által megalakított bizottság kidolgozta Szabadka Város mezőgazdasági földterületei védelme, rendezése és használata 2016. évi programjának a javaslatát. A program három részből áll: általános rendelkezések, a védett természeti tájegységek természetvédelmi feltételei és a Szerb Köztársaság tulajdonában levő mezőgazdasági földterületek védelme, valamint a mezőgazdasági földterületek hasznosításának programja a munkálatok programjával együtt.

A Szerb Köztársaság tulajdonában levő mezőgazdasági földterületeket a törvénnyel és a programmal összhangban lehet használni. Szabadka Város ingatlan-kataszteri szolgálatának adatai szerint Szabadka Város területén 18.319 hektár mezőgazdasági földterület található, amely a Szerb Köztársaság tulajdonában van. Az elfogadott Program értelmében ebből 2016-ban 14.695 hektárt adnak bérbe: térítésmentes használatra 247 hektárt, az előbérleti jog – infrastruktúra alapján 202 hektárt, és az állattenyésztők előbérleti joga alapján 13.381 hektárt.  

2015 decemberében a Szerb Köztársaság Népképviselőháza elfogadta a földtörvény módosítását és kiegészítését. Az állami tulajdonban levő mezőgazdasági földterületek bérleti jogának és előbérleti jogának a szabályozása nem módosult lényegesebben.  A korábbi időszak gyakorlati kérdéseit, mint amilyen a mezőgazdasági földterületek birtokbavételét, a mezőgazdasági gazdaságok regiszterében megkövetelt folyamatos aktív státust és hasonlókat most a törvény szabályozza.

A tisztán műszaki jellegű kérdések mellett a földtörvény módosítása és kiegészítése egy lényeges változást eredményezett. Az előbérleti joggal rendelkező személyek (állattenyésztők, öntözőrendszerek tulajdonosai) továbbra is megtartják előbérleti jogukat, de az ilyen termelők által bérelhető maximális földterületet csökkentik annak a földnek a területével, amely az adott személy és a vele kapcsolatban álló személyek tulajdonában van, illetve az általuk bérelt földek területével.