Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Befejeződött a kutyamenhely építésének első üteme

2016.04.19.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Veselin Šuković, a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat igazgatóhelyettese ma ellátogattak a Zorka HK területén, a Gányó soron működő kutya- és macskamenhelyre. A telek, amelyen a menhely található, 5.270 négyzetméteres, és két részből áll: az úgynevezett piszkos részből, amelynek az alapterülete 2.369 négyzetméter, és a 2.902 négyzetméter alapterületű tiszta részből.  A menhely építésének első üteméhez, az ún. piszkos rész kialakításához 5.942.000 dinárt biztosított a Köztisztasági és Parkosítási KKV, míg a tiszta rész kialakításának költségeit, 15 millió dinárt teljes egészében a városi költségvetésből folyósították.

10099_1.jpg

A kutyamenhely építésének első üteme befejeződött, így megteremtődtek a feltételek, hogy a kóbor ebek és macskák menhelye megkapja az engedélyt a próbaüzemhez – mondta az újságíróknak Maglai Jenő polgármester a menhely megtekintése után.

A menhely úgy épült meg, hogy az elhelyezett állatok optimális körülmények között éljenek, emellett jelentősen bővítettük a menhely kapacitásait is. A menhelyen a tartási körülmények az eddigieknél sokkal jobbak, az egyik legkorszerűbb kutyamenhellyel rendelkezünk nem csak a régióban, hanem az egész országban.  Szerintem 10 évi kínlódás és különböző ígéretek után ezt a gondot is megoldottuk. Remélem, hogy a Köztisztasági és Parkosítási KKV rövidesen kiírja a közbeszerzést a munkálatok második ütemére, amelyre 8,5 millió dinárt terveztünk – mondta többek között Maglai Jenő.

10099_2.jpg

Veselin Šuković elmondta, hogy az ún. piszkos részben található a meglevő 22 falazott kennel, valamint további 50 újonnan épült kennel a befogott kutyák elhelyezésére, ahol elvégzik a szelektálást, a féregtelenítést, az ivartalanítást, a különböző szűrővizsgálatokat, az állatok chippelését, oltását.

A kutyamenhely tiszta részében három, egyenként 32 tipizált montázs-kennelből álló sor található. Minden kennelben két-két kutya helyezhető el, van benne kutyaház és kis udvar, szabványosan bekerített előtér.  

Hangsúlyozta, hogy a munkálatok első ütemének befejeztével és a telekegyesítést követően a menhelyet bejegyezték az Állategészségügyi Igazgatóság kutya- és macskamenhely-nyilvántartásába. Egy évre szóló ideiglenes működési engedélyt kaptak, amivel lehetővé vált a menhely megnyitása és az állategészségügyi szolgálat működése.

10099_3.jpg

Az állategészségügyi szolgálatot reményeink szerint két héten belül teljesen felszereljük, s megkezdjük a kóbor ebek befogását a város utcáiról.

A második ütem a tiszta részben a macskák elhelyezésére szolgáló létesítmény kiépítését, valamint – ugyancsak a tiszta részben – a beteg kutyák és macskák elkülönítésére szolgáló épületet foglal magában.

- A tervekben szerepel egy létesítmény építése a táplálék előkészítésére, a fertőtlenítő szerek tárolására valamint a kutyák és a macskák fürdetésére. A munkálatok tervezett értéke 10,5 millió dinár, amiből 8,5 millió dinárt biztosít a városi költségvetés, a különbséget pedig a Köztisztasági és Parkosítási KKV fedezné. Számításaink szerint szeptemberre sikerül teljesen befejeznünk a létesítményt, s ezzel megteremtjük a magas szintű munka feltételeit, csökkentve ezzel a kóbor ebek és macskák populációját – mondta Veselin Šuković.

A kutya- és macskamenhely kapacitása 250 egyed, jelenleg pedig 79 szocializált és örökbeadásra kész kutyát tartanak.

10099_4.jpg