Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Mesterséges Megtermékenyítő Központ 2017 elején kezdi meg munkáját

2016.04.22.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma ellátogatott a szabadkai Közkórházba. Ebből az alkalomból a Közkórház igazgatójával, dr. Goran Bićaninnal és a Humán Reprodukciós Központ vezetőjével, dr. Aleksandar Radulovićtyal megtekintette a sterilitási és mesterséges megtermékenyítési szubspecialista rendelő nemrégiben befejezett helyiségeit, valamint a majdani Mesterséges Megtermékenyítő Központot, ahol befejezték a belső felújítási és átalakítási munkálatok első ütemét.

10107_1.jpg

Az önkormányzat és a Közkórház vezetősége támogatásának, valamint együttműködésüknek és együttes tevékenységüknek köszönhetően jó úton vagyunk afelé, hogy befejezzük a majdani Mesterséges Megtermékenyítő Központon az építészeti munkálatokat, s megkezdjük felszerelését, mivel a berendezések egy része már meg is érkezett - jelentette ki a sajtó képviselőinek dr. Radulović.

– Hiszem, hogy 2016 végén, 2017 elején ez a Központ megkezdi munkáját, míg a szakorvosi rendelő már egy hónap múlva megkezdi a mesterséges megtermékenyítésre váró betegek fogadását, nyilvántartásba vételét, kivizsgálását és előkészítését. Szerintem ez nagy siker s hogy a hozzánk érkező páciensek is elégedettek lesznek. Az első lombikbébikre 2017 végén, 2018 elején számíthatunk.  Remélem, hogy jó eredményeket érünk el, s hogy ily módon hozzájárulunk közösségünkben a népszaporulat növekedéséhez – emelte ki dr. Aleksandar Radulović, majd hozzátette, hogy eddig a projekt megvalósításához szükséges eszközök mintegy 80 százalékát sikerült biztosítani.

10107_3.jpgDr. Goran Bićanin elmondta, hogy a Mesterséges megtermékenyítő Központ emeli a Közkórház tekintélyét, s hogy ez egyike azoknak a stratégiai projekteknek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a Közkórház klinikai központtá váljon.

– Hatalmas vágyunk, hogy életre keljen ez a projekt. Mi nem beszélünk valamilyen hatalmas eredményességről, hiszen Szegeden, Prágában vagy más jelentős központokban a siker 30 százalékos. Úgy véljük, hogy a gondolkodásmód megváltoztatásával és munkánkkal sikerül meggyőznünk a pácienseket, hogy keressék fel központunkat, hogy bízzanak bennünk a módszer elterjedéséhez s hogy közös örömünkre megszületnek majd az első lombikbébik - mondta dr. Goran Bićanin.

Maglai Jenő polgármester elégedetten nyugtázta, hogy a városi költségvetés eszközeit megfelelő módon használták fel a Mesterséges Megtermékenyítő Központ kialakítására, majd hozzátette, hogy a szabadkai önkormányzat egyik prioritása a népszaporulat ösztönzése.

– Mi a népszaporulat-ösztönzési politikát nem szavakkal, hanem tettekkel folytatjuk. Ezt a projektet már legalább egy évtizede ígérgetik Szabadkának, mi pedig az utóbbi másfél évben leküzdöttük a megvalósításával kapcsolatos összes akadályt.  Az önkormányzat a költségvetés átcsoportosításával 10 millió dinárt biztosított az építészeti munkálatok befejezésére, Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatósága pedig további 9,5 millió dinárt hagyott jóvá a majdani Mesterséges Megtermékenyítő Központ berendezésének a megvásárlására. Örülök annak, hogy sikerült véghezvinnünk ezt a projektet – hangsúlyozta Maglai Jenő.

A sterilitási és mesterséges megtermékenyítési szakorvosi rendelő helyiségei a Közkórház egyik földszintes épületében, az új kórházi épület bejáratával szemben kaptak helyet, a Mesterséges Megtermékenyítő Központot pedig a kórház új szárnyának emeletén alakítják ki.

10107_2.jpg