Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték a fasizmus feletti győzelem napját

2016.05.09.

A fasizmus feletti győzelem napja, május 9-e alkalmából megkoszorúzták a fasizmus áldozatainak emlékművét a Fasizmus áldozatainak terén valamint az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és Szabadka Város Harcos Szövetsége nevében a Fasizmus áldozatainak emlékművét a Maglai Jenő polgármester vezette küldöttség koszorúzta meg, a Szerb Köztársaság Kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében pedig a Vesna Bajić körzeti osztályvezető vezette delegáció helyezte el a kegyelet virágait.

10127_1.jpg

A fasizmus áldozatainak emlékművén a Szerb Katonaság, Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna nagykövetsége, a Horvát Köztársaság konzulátusa, a szabadkai Zsidó Hitközség, a hadi- és békeidős rokkantak egyesülete, a Szent Vladimir Nagyherceg szerb-orosz-fehérorosz baráti társaság, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint több más szervezet, politikai párt küldöttsége koszorúzott.

Maksim Bakrač, a szabadkai Harcos Szövetség városi bizottságának elnöke beszédében kiemelte, hogy Európa minden szabadságszerető és demokratikus országa, köztük Szerbia is, megemlékezik a Hitler-ellenes koalíció fenséges győzelmének 71. évfordulójáról, amikor legyőzték a 20. század legnagyobb fenyegetését, a nácifasizmust, amelynek vezetői arra kényszerültek, hogy 1945. május 9-én aláírják a feltétel nélküli kapitulációt.

Az emberiség történetének legvéresebb háborújában több mint 50 millió ember esett áldozatul - mondta Bakrač, majd hangsúlyozta, hogy a múlt árnyai semmilyen formában sem térhetnek vissza, hogy ne történhessen meg az újabb holokauszt, ne lehessenek deportálások és tömeges kivégzések.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere emlékeztetett rá, hogy a II. világháború a részt vevő államok és emberek, az áldozatok száma és az anyagi károk alapján az emberiség történetének legnagyobb fegyveres összetűzése volt. Kiemelte, hogy a II. világháború hatalmas embervesztesége túlságosan is nagy ár volt, amelyet az emberi civilizáció fizetett a náci és fasiszta hatalombitorlók esztelen politikája miatt.  

– A megemlékezés évről évre emlékeztessen bennünket azokra a szörnyűségekre. Kötelességünk minden évben leróni kegyeletünket az ártatlan áldozatok emléke előtt, s nem engedhetjük meg, hogy feledésbe merüljön: hová juttathatja az emberiséget a megbomlott elme és a szörnyű ideológia, hogy soha a történelem során ne kelljen ismét megélnünk ezeket a szörnyűségeket – mondta Maglai Jenő.  

Az áldozatok számát tekintve a II. világháború volt az emberiség történetének legkegyetlenebb háborúja. Kiterjedését tekintve –s – 40 ország mintegy 22 millió négyzetkilométerét ölelte fel – meghaladta az emberiség történetének minden korábbi háborúját.

A második világháború majdnem hat évig tartott, 61 ország és mintegy 110 millió katona részvételével, 1 milliárd 700 millió embert, a világ lakosságának több mint 80 százalékát érintette. Mintegy 55-60 millió emberáldozatot követelt, ebből a fasiszta haláltáborokban és börtönökben mintegy 12,5 millióan vesztek oda. A becslések szerint a sebesültek száma is nagy volt, mintegy 35 millió.

Az áldozatok pontos számát, különösen az egykori Jugoszlávia területén sohasem állapították meg. A JSZSZK állami bizottsága jelentésében annak idején azt közölte, hogy összesen 1.706.000 ember halt meg, ebből valamivel több mint 300.000 harcos.

10127_2.jpg